Kulan som Leif GW Persson fick av en anonym tipsare liknar med viss sannolikhet den kula som dödade Olof Palme. Foto: SVT

”Stor likhet med kulan som dödade Palme”

Uppdaterad
Publicerad

Kulan som Leif GW Persson fick av en anonym tipsare liknar med viss sannolikhet den kula som dödade Olof Palme, skriver Expressen. Ett sensationellt genombrott i Palmeutredningen kan ha gjorts, enligt tidningen.

Sommaren 2013 fick Leif GW Persson en revolverpatron skickad till sig av en tipsare. Det är en patron av typen 357 Magnum Winchester Western metal piercing, en likadan kula som användes när dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad 1986. I december 2015 kom Persson sedan i kontakt med tipsaren och fick revolvern i fråga.

Har provskjutit

Nu har NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, provskjutit revolvern. Det kan röra sig om ett sensationellt genombrott, skriver Expressen.

Kulan och vapnet som Leif GW Persson fått matchar ”med viss sannolikhet” den kula som dödade Olof Palme, uppger tidningen. Det ska vara första gången i Palmeutredningen som man får positiva värden efter en provskjutning. Hundratals vapen har provskjutits tidigare.

”Stor likhet”

NFC:s sannolikhetsskala går från minus 4 till plus 4.

– Jag fick det första utlåtandet, där säger en av bedömarna att det är en +1, det vill säga viss likhet. Den andra säger att det är en +2, vilket är stor likhet. De slutade med att säga, att om de fick tillgång till det där vapnet så de skulle de kunna provskjuta det med samma ammunition. Då skulle säkerheten sannolikt öka – och ingen var väl gladare än jag när jag fick tag i det där vapnet, säger Leif GW Persson till Expressen.

Enligt Leif GW Persson är NFC klara med testerna. De ska komma med ett besked i veckan.

Gick ut i Veckans Brott

I SVT:s Veckans Brott berättade GW hur det gick till när han fick kulan.

– Jag kikar på den där lite. Jag har ju ett ballistiskt intresse, och jag tycker nog att den stämmer ganska bra med en kula i kaliber .357 Magnum. Det finns en viss överensstämmelse i spårbilden mellan den och Palme-kulan, sa Leif GW Persson då.

Även DNA-spår

Det har även säkrats DNA på vapnet, säger GW till Expressen, men det kommer sannolikt från andra personer som har hållit i vapnet. Hans eget DNA finns inte på revolvern då han plastat in sig innan han tog i vapnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer