TV: Se ljusfenomenet som för tankarna till ufon och det övernaturliga Visa alla (2)
Visa alla (2)

TV: Se det magiska blåa ljusfenomenet

Ett stort, blått ljussken syntes över både Stockholm, Uppsala och Örebro under måndagskvällen. Anledningen? En så kallad bolid – en mycket ljusstark meteor.

Rapporterna om det mycket starka ljusskenet började dyka upp på sociala medier runt 21.30 på måndagskvällen. Skenet syntes över både Uppsala och Stockholm. Det rapporterades också om en kraftig smäll i samband med det starka skenet.

”Jag bor i Åkersberga. Många här och i resten av Stockholm har sett något sken på himlen. Sedan kom en smäll som även den kändes i stora delar av Stockholm. Vårat hus i Åkersberga skakade och katterna drog”, skrev frilansfotografen Stefan Johansson till SVT Nyheter.

”Herrejävlar”

Vittnen skrev också på sociala medier om ”sjukt flygande eldklot över hela himlen” – ”Herrejävlar, vad det lyste upp!”.

SVT Nyheter har också fått in ögonvittnesrapporter om att ljusfenomenet syntes över Örebro.

Svenska meteornätverket på Institutionen för fysik & astronomi vid Uppsala universitet kunde snabbt konstatera vad som låg bakom himlafenomenet.

Det var en så kallad bolid – en mycket ljusstark meteor som tränger sig ned i atmosfären och splittras där. Ibland, som i det här fallet, kan det också skapas en chockvåg som upplevs som en mycket hög smäll.

Mycket stor bolid

Svenska meteornätverket skriver på sin hemsida:

”En mycket stor och ljus bolid gick i Uppsalatrakten på måndagskvällen. Boliden gav ett grönt-blått sken, och var så kraftig att hela himlen lystes upp.”

Boliden fångades upp av en av nätverkets kameror som man har riktade mot himlen.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste varit en större sten än vanligt, som dessutom brunnit upp längre ner i atmosfären, säger astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet, till UNT.

Fakta: Bolid

Visa
  • En bolid är en synnerligen ljusstark meteor.
  • Den tränger ned i atmosfären och upphettas av friktionen mot luften så att ett hölje av glödande gas bildas.
  • Detta kan ha en utsträckning på hundratals meter.
  • På cirka 70 kilometers höjd ger luftkompressionen framför meteoren upphov till en chockvåg.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer