Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör allmänspecialist Christina Segerholt bemöta påståenden om huvudlöss – bland annat om man kan bli immun? Foto: TT/SVT

Försäljningen av lusmedel rusar: ”Någonting har hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Apoteken ser en kraftig ökning av försäljningen av lusmedel. Man har redan sålt fler förpackningar än under hela förra året.

– Någonting har hänt då detta är väldigt stora siffror, säger Apotekets kategorichef, Filippa Revestam, till SVT Nyheter.

Men enligt mikrobiologen Johan Lindh är lusbeståndet inte större än normalt.

Har du sprungit på lappar om att det går löss på barnens skola eller förskola under våren? Då är du inte ensam. Vad det verkar, när man tittar på apotekens försäljning av lusmedel, är det ett ovanligt stort problem i år.

– Hela apoteksmarknaden ökar med 27 procent i volym mot förgående år. Det säljs alltså 27 procent fler förpackningar och vi på Apoteket har sålt 31 procent fler förpackningar, så någonting har hänt då detta är väldigt stora siffror, säger Apotekets kategorichef, Filippa Revestam.

”Viktigt att alla tar sitt ansvar”

Totalt har apoteksmarknaden sålt 461 000 konsumentförpackningar med lusmedel hittills i år. Under hela 2022 såldes totalt 363 000 förpackningar. Då återstår fortfarande hösten, som brukar vara den tid på året med störst spridning av löss.

– Det är bra att veta om det här och att vi alla behöver ta vårt ansvar. Vi behöver vara observanta, det verkar vara ett stort lusbestånd i år. Att man får tänka sig för och verkligen vara med på avlusningsdagarna under hösten. Det kommer att bli viktigt att alla faktiskt följer det, säger Revestam.

Experten: Beståndet inte större

Enligt lusexperten Johan Lindh, som är mikrobiolog vid Uppsala universitet, är lusbeståndet än så länge inte större i år än normalt. Däremot ligger högsäsongen för dörren.

– De tre senaste åren har det nästan varit mest löss i juni. Jag tror vi är på väg mot en uppgång och jag tror att det kommer att öka ännu mer. Klassiskt sett har det alltid varit i september, men nu har det börjat ske i juni, säger han.

Förflyttningen beror troligen på ett ökat kunskapsläge tack vare omfattande informationskampanjer. Först när toppen är nådd kan man göra en ordentlig bedömning av lusspridningen.

– Då kan man säga om det är mer än förra året eller inte, säger Johan Lindh.

I videon ovan kan du höra läkaren Christina Segerholt bemöta vanliga påståenden om huvudlöss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.