24-årige Mohammed al-Jashammi från Irak som är en av dem som är inlåst. Foto: SVT

Antalet vistelser i Migrationsverkets förvar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler asylsökande blir placerade i Migrationsverkets förvar och är inlåsta dygnet runt, visar nya siffror. Polismyndigheten bedömer att 100 nya förvarsplatser behövs det kommande året.

Den sista anhalten innan utvisning eller avvisning är för vissa asylsökande Migrationsverkets förvar.

SVT har träffat 24-årige Mohammed al-Jashammi från Irak som är en av dem som är inlåst.

– Här har jag suttit i fem månader nu. Jag är så väldigt trött på att vara här, att man sitter i en sådan här miljö, inlåst. Man har inte begått brott eller är kriminell, ingenting. Jag har många vänner som besöker mig och de berättar och de försöker hjälpa mig. men det går inte. Jag är så trött här, suckar förvarstagne Mohammed al-Jashammi.

Inlåst dygnet runt

Mohammeds ansökan om uppehållstillstånd beviljades inte och nu tillbringar han dygnets alla timmar på Migrationsverkets förvar i Märsta.

– Det finns inte mycket att göra, bara att sitta och tappa tid. Jag tänker mycket, man kan inte sova. Man blir mycket deprimerad här. Det är inte en bra miljö för mig här, säger Mohammed al-Jashammi.

Det finns nio försvarsenheter i Sverige som är utspridda på fem orter.

Den vanligaste anledningen till att någon placeras i förvar är att de inte lämnat Sverige när de fått avslag på sin asylansökan och att det finns en risk att de kommer förhindra avvisningen eller utvisningen.

– Ett förvar är en låst institution. Det innebär ju att du blir inlåst. Du vistas på förvaret 24 timmar om dygnet. Skälet till att du är inlåst är ju att du ska vara tillgänglig för myndigheter, Migrationsverket och Polisen för att vi ska kunna jobba med återvändandet tillsammans med personen som är förvarstagen, säger Tommy Harnesk, chef på Migrationsverkets försvarsenhet i Märsta.

Antalet inlåsta väntas öka

För tio år sen var det 1167 förvarsvistelser i Sverige. Sen dess har siffran ökat kraftigt till 3.959 stycken förra året. Hittills i år har 2.324 beslut om att placera en person i förvar fattats.

I snitt sitter en förvarstagen inlåst under tre veckor.

Antalet beslut om att ta personer i förvar väntas öka.

– Detta är ju en prognos som Polismyndigheten har gjort, att de tror att de kommer öka sitt förvarstagande framöver. Men än har vi inte sett någonting av detta. Vi har ju också 76 så kallade beredskapsplatser, att vi kan öppna upp platser i befintliga anläggningar, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Idag finns drygt 250 förvarsplatser. Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att ordna fram minst 100 nya förvarsplatser till första oktober. Planen är att bygga om det före detta fängelset Kirseberg i Malmö till förvar. Men det ser ut som att tidsplanen spricker.

– Nu har vi varit där och sett att det kräver stora justeringar. Eftersom att det ska vara en tillfällig verksamhet enligt regeringsbeslutet så måste vi ju se att det inte drar för stora kostnader att renovera en så stor anläggning. Det är tydligen k-märkt och det finns tydligen asbest också, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

När är den utredningen färdig?

– Den pågår just nu och vi ska få ett svar inom de närmsta veckorna.

Vill stanna i Sverige

Polisen, Migrationsverket eller en domstol kan fatta beslut om att ta en person i förvar. Ett annat sätt för myndigheterna att hålla koll på en person är att ställa den under uppsikt. Det innebär att personen i fråga måste anmäla sig till en myndighet på bestämda tider.

För Mohammed är inte förvaret en bra lösning. Han säger att han mår dåligt men att han fortfarande har framtidsdrömmar:

– Framtiden... jag vill bygga mitt liv och utveckla mig här i Sverige. Jag har min familj här, jag är mycket ambitiös som person.

Känns det möjligt att din dröm ska bli sann?

– Ja, den kan. Men det är svårt Det har nästan gått fyra år, jag har kämpat och gjort allt jag kan. Men på slutet hamnade jag här, säger Mohammed al-Jashammi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.