Foto: TT

Stor ökning för SD i ny opinionsmätning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ökar rejält i en ny Sifomätning som presenteras i Svenska Dagbladet.
Partiets ökning från 12,5 procent till 14,7 är statistiskt säkerställd.

– Vi ser en breddning i flera grupper, där SD långsamt stärkt sin position, säger Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet.

Sjörén nämner också att Sverigedemokraterna kan ha legat lite lägre i den förra mätningen på grund av att uteslutningsärendena mot SDU-topparna var på tapeten just då. Samtidigt är uppgången en del av en längre trend.

Förändringarna för de andra partierna är inte statistiskt säkerställda. Bland de partierna ökar framförallt Vänsterpartiet och Centern samtidigt som Socialdemokraterna tappar ordentligt och Kristdemokraterna är nere på 3,2 procent.

Socialdemokraterna 25,9 procent (-1,5)

Vänsterpartiet 7,5 (+0,9)

Miljöpartiet 8,2 (-0,7)

Moderaterna 24,4 (-0,3)

Centerpartiet 7,2 (+0,7)

Folkpartiet 5,7 (+0,1)

Kristdemokraterna 3,2 (-0,7)

Sverigedemokraterna 14,7 (+2,2)

Undersökningen bygger på 1931 intervjuer genomförda den 4-12 maj 2015. Förändringen inom parentes är jämförd med mätningen i april. Frågan som ställdes var ”vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.