Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Stor oro på Migrationsverket efter möte med ledningen

Uppdaterad
Publicerad
Anställda på Migrationsverket i Stockholm blev i veckan uppmanade att logga in på videochatten Skype för ett möte med ledningen. Där informerades de om en kommande omorganisation som kan leda till uppsägning av personal.

Migrationsverket har internt informerat sina anställda om flera stora förändringar. Bland annat ska man prioritera ned tillståndssökningar via ambassader och konsulat, samt ärenden som gäller anhöriginvandring, enligt uppgifter till SVT. 

Man har också aviserat varsel och omplacering av personal, där personer kan eventuellt få lägre befattningar än tidigare. Enligt SVT:s källor handlar det både om en omorganisation och nedskärning, där vissa enheter kan komma att slås samman medan andra försvinner helt. 

Detta kan i förlängningen leda till längre väntetid och minskad kapacitet att hantera ärenden.

”Finns medarbetare som kan riskera uppsägning”

Från myndighetens ledning bekräftar man delvis uppgifterna, men menar att exakt hur medarbetarna kommer att påverkas är inte klart än. 

Det som sker nu är ett planeringsarbete för 2020 efter minskad budget från regeringen, enligt ledningen.

– Det kan även vara så att det finns medarbetare som kan riskera uppsägning, men vi vill betona att det är för tidigt att säga hur många som faktiskt kommer att behöva lämna myndigheten. Vi kommer givetvis arbeta för att behålla så många medarbetare som möjligt, skriver Frederik Abbemo, regionkommunikatör i Stockholm i en kommentar till SVT.

Kritik mot tung arbetsbelastning

Tidigare i år fick myndigheten kritik för en tung arbetsbelastning hos personalen, en belastning som de anställda nu oroar sig för kommer att växa. Ovissheten har lett till ett spänt arbetsklimat, uppges det.

I höstas skrev SVT om omorganisationen av Migrationsverket i region Nord. Då framgick det att de tidigare sex regionerna – Nord, Mitt, Stockholm, Väst, Öst och Syd – ska göras om till tre regioner, men att förändringen inte skulle drabba kontoren eller personalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer