Stor skillnad mellan bilförsäkringar

Publicerad

Det går att spara mycket pengar när man väljer bilförsäkring, så mycket som drygt 10.000 kronor på ett år. Det visar en ny undersökning.

En olycka händer så lätt och då är det viktigt att ha rätt försäkring på bilen. Men det är stora skillnader mellan bolagens premier, trots att det gäller exakt samma bil och på samma ort.

– Ofta skiljer det väldigt mycket mellan olika bolag. Det är inte ovanligt att det skiljer så mycket som 10.000 mellan olika bolag, säger Jakob Tolleryd, vd för prisjämförelseföretaget Compriser till Rapports Andreas Björklund.

Skiljer många tusenlappar
För en man i 40-årsåldern som bor i Jönköping och har en Volvo V70, kan det skilja drygt 4.600 kronor i premie mellan de olika bolagen. För en kvinna i 30-årsåldern boende i Stockholm med en VW Polo 1,2, är skillnaden drygt 6.600 kronor. För en 50 årig man boende i Stockholm med en BMW 530i är skillnaden så stor som drygt 10.600 kronor.

-Det är viktigt att välja rätt typ av försäkring, säger Jakob Tolleryd. Många i Sverige har kanske en helförsäkring fastän de inte behöver det.

Jakob Tolleryd råder bilägarna att se över sina försäkringar.

De flesta skulle tjäna på att byta
– De flesta har ju försäkring. De flesta svenskar skulle tjäna pengar på att byta bolag.

På Konsumenternas Försäkringsbyrå får man ofta förfrågningar kring bilförsäkringar.

-Det här är ju ettårsavtal och det är ju viktigt då att kolla hur priset ser ut nästa år. Det gäller ju inte bara priset, utan även innehållet, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer