Foto: Helena Landstedt/TT

Stora beslag av narkotika i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade tullens narkotikabeslag stort. Ökningen märks på bred front och främst handlar det om amfetamin och cannabis.

Totalt gjorde Tullverket 6.679 narkotikabeslag under 2017, vilket motsvarar en ökning med cirka fem procent jämfört med fjolåret. Sett till mängden beslagtaget gods märks ökningen desto mer.

Förra året beslagtogs 368 kilo amfetamin, jämfört med 86 kilo 2016. Samma ökning märks också när det gäller hasch, 2.002 kilo 2017, jämfört med 690 kilo 2016.

Bakgrunden är att man under fjolåret avslöjat flera större smuggelförsök med lastbil.

Cannabissmuggling på väg tillbaka

För några år sedan noterade tullen en minskning i beslagen av insmugglad marijuana. Men i samband med att polisen avslöjade och grep vietnamesiska odlarligor i södra Sverige verkar smugglingen av obehandlad cannabis ha återupptagits.

– Efter det har vi sett att det ökar igen, säger Tullverkets sakkunnige Jonas Karlsson i samband med en pressträff.

Dock har mängden beslagtagen marijuana minskat från 695 kilo 2017 till 393 kilo 2017.

Ökning av Tramadol

En annan stor ökning ser man av det syntestiska opiatläkemedlet Tramadol, som i regel förekommer i sväljkapslar. Under 2017 beslag tog man 1,3 miljoner tabletter, en ökning med över 70 procent.

– Här ser vi stor införsel från Asien, främst Kina och Thailand, säger Jonas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.