Rapporteringen tar mycket längre tid med det nya systemet, enligt poliserna. Foto: SVT

Stora brister i polisens nya datasystem

Uppdaterad
Publicerad

Fyra timmar vid datorn för att rapportera ett snatteri eller ett ringa narkotikabrott. Sådana tider är inte ovanliga när polisens nya rapporteringssystem just nu testas i stora områden i Sverige. Poliserna på fältet är frustrerade.

Sedan ett par månader testas polisens nya inrapporteringssystem Pust Siebel i Stockholm och i fyra andra län vid rapportering av enklare brott och kritiken från poliserna som använder det är massiv.

– Allting tar lång tid och den tiden skulle vi mycket hellre vara ute och jobba, säger Hanna Ahlzén, polisassistent vid Västerortspolisen i Stockholm.

Polisens kritiserade datasystem

Krångligt system

– För mycket buggar och barnsjukdomar och i grunden ett krångligt system. Enklare brott som tidigare tog en halvtimme eller max en timme att avrapportera tar ofta fyra timmar i dag, säger Emma Cronberg, huvudskyddsombud vid Polisförbundet i Stockholms län.

– Det är självklart att det inte ska se ut så i ett nytt system. Vi är i lindan och det innebär att det finns brister, behov av mer utbildning och ibland prestandafel, säger Lena Tysk, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen.

Bytte ut ett år gammalt system

Rikspolisstyrelsen menar att poliserna i testlänen även har möjlighet att använda det gamla systemet vid problem. Det var bara något år gammalt och hade kostat 100 miljoner kronor när polisen bestämde sig för att byta ut det mot det nya systemet som skulle bli bättre och billigare.  Rikspolisstyrelsen rättar nu till mängder av fel i det nya systemet och ser över support och utbildning.

– Vi säger att man inte ska skicka ut en produkt som är så oklar, poliserna ska inte vara testkaniner. Det får ju också vidare konsekvenser för allmänheten när vi blir mindre tillgängliga när vi måste avrapportera ytterligare, säger Emma Cronberg, huvudskyddsombud vid Polisförbundet i Stockholms län.

Men Rikspolisstyrelsen tycker inte att det är fel att testa systemet så brett.

– Det finns ju ett behov av att testa mycket för att också hitta brister, säger Lena Tysk, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kritiserade datasystem

Mer i ämnet