LO:s studie visar att löneskillnaderna mellan en vd i näringslivet och en låginkomsttagare fortsätter öka. Foto: TT

LO: Stora inkomstskillnader mellan vd och låginkomsttagare

Uppdaterad
Publicerad

Inkomskillnaderna mellan en vd och en låginkomsttagare fortsätter öka, enligt en uträkning LO har gjort. En toppavlönad vd inom näringslivet tjänar lika mycket som 77 låginkomsttagare.

För 16:e gången har LO gjort en studie som visar att löneskillnaderna mellan en vd i näringslivet och en låginkomsttagare fortsätter öka. LO har jämfört näringslivets mest välavlönade vd:ar med de lägst avlönade inom hotell och restaurang och menar att vd:n tjänar 77 gånger så mycket som låginkomsttagaren.

– De som har det dåligt i Sverige som inte har ett arbete eller är sjukskrivna har fått det mycket sämre de sista tio åren. Klyftorna växer för varje år mellan de som har det sämst och de som har det bäst ställt, säger Karl-Petter Torwaldsson som är ordförande i LO.

Har tre jobb

Jenny Lestar bor i Norrköping och har fyra barn som bor hemma. Trots att hon har tre jobb är det svårt att få ihop ekonomin.

– Hade jag haft fast månadslön hade det säkert gått jättebra. Men som timvikarie får jag jobba vissa månader nästan ingenting och vissa månader kanske jag får jobba mycket, säger Jenny Lestar.  

Vad måste göras för att förbättra för de som har det dåligt ställt?

– Det viktigaste är att vi får heltid som norm på arbetsmarknaden, att alla yrkesgrupper i alla samhällsklasser har ett heltidsjobb. Det vore det bästa om man kan se till att de som idag har det knapert skulle få det bättre, säger Karl-Petter Torwaldsson som är ordförande i LO.   

Vänder sig till kyrkan

När pengarna inte räcker för Jenny Lestar kan kyrkan vara en hjälpande hand.

– Jag har vänt mig till en kyrka för att få hjälp med till exempel mat och räkningar. Jag blev tipsar av en väninna som sa åt mig att vända mig till kyrkan och det gjorde jag. men jag har inte fått något svar därifrån ännu, säger Jenny Lestar.  

Hur tror du det kommer att gå?

– Jag hoppas på det bästa. Jag är positiv och försöker i alla fall, säger Jenny Lestar.

Så här har LO räknat

  • Enligt LO:s uträkning går det knappt 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig näringslivstopps inkomst.
  • Med näringslivstopp avses totalt 50 vd:ar som leder de största bolagen i Sverige. Enligt LO har dessa 50 en genomsnittlig årsinkomst på 18,4 miljoner kronor
  • Det innebär en inkomst på mer än 1,5 miljoner kronor i månaden.
  • LO har jämfört det med inkomsten hos en vuxen utan gymnasieutbildning som arbetar i hotell- och restaurangbranschen, där den lägsta avtalade lönen ligger på knappt 20.000 kronor i månaden.
  • Den förstnämnde har då i snitt en inkomst som är 77 gånger större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.