Foto: Scanpix

Risker med frivilliga som gör polisens jobb

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligorganisationer blir allt viktigare för polisens arbete att leta efter försvunna personer. I går lyckades Missing people än en gång med att komma före polisen – och fann den nioåriga flickan i Göteborg. Men experter varnar för att farliga situationer kan uppstå när outbildade frivilliga tar över polisens jobb.

Jessica Kangasniemi, ordförande i relativt nystartade föreningen Missing people har all anledning att vara nöjd. Enligt organisationen har man avslutat 15 fall, där man efter stora skallgångar organiserade via sociala medier, kunnat hitta försvunna personer som polisen gått bet på. Så sent som i går fann man den nioåriga flicka som var försvunnen under 19 timmar i Göteborg. Organisationens frivilliga kunde även hålla kvar den 24-årige man som var med henne och som nu sitter anhållen misstänkt för människorov. 

– Det har bara varit positiva reaktioner, telefonen har gått varm. Folk säger att vi ska fortsätta jobba på det här sättet. Jag känner mig trött men väldigt nöjd, sa Jessica Kangasniemi i gårdagens Aktuellt.

Under torsdagen kunde man snabbt mobilisera mellan 500-800 personer via sms och Facebook som under natten till fredag fann flickan. Och bara för ett par veckor sedan hittade Missing peoples folk en avliden man i bagageutrymmet på hans bil, något som polisen missat. Jessica Kangasniemis förklaring till organisationens framgång är enkel.

– Desto fler ögon som ser, desto bättre. Vi har väldigt många frivilliga som går med oss.

Finns risker

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi ser en trend i att allt fler människor engagerar sig i att hjälpa till att lösa brott och finna försvunna personer.

– Dels för att samhället inte klarar av de här uppgifterna och dels för att vi är allt mer bekymrade över brottsligheten.

Samtidigt som han trycker på hur viktigt engagemang från frivilliga är menar han att det finns risker med att outbildade frivilliga utsätter sig för farliga situationer.

– Engagerar man många människor tar man förstås risker att det kan urarta och folk kan bli våldsamma. Poliser är tränade för den här typen av arbete, de blir inte lika upprörda och det blir inte lika mycket känslor. Det kan också uppstå att människor låter sig styras av sina fördomar. Det har inte skett i Missing peoples fall men i USA har rasistiska ingripandet skett som resulterat att oskyldiga har skjutits, säger Jerzy Sarnecki.

Utbildas inte

Mycket känslor var precis vad som skedde när de frivilliga hittade den misstänkte mannen med flickan och det har förekommit rapporter om en ”lynchstämning” med höga röster när man försökte hålla kvar mannen på platsen.

Om mannen varit våldsam, hade era frivilliga varit förberedda på det då?

-Innan skallgången får de ju vetskap om att man kan råka ut för våldsamma situationer, så man får lite information ändå innan att man ska vara förberedd, säger Jessica Kangasniemi.

Erik Nord, polismästare och operativ chef för polismyndigheten i Västra Götaland säger att samarbetet med Missing people är relativt nytt men att det var den biträdande insatschefen som själv kontaktade organisationen och bad om hjälp. Han säger att de frivilliga sökte på ett oerhört proffsigt sätt och är imponerad av det personliga engagemanget. Men han menar att det inte är helt problemfritt att engagera frivilliga. Ett problem som uppstod var svårigheterna att leda arbetet när en sådan stor grupp engagerades.

– Det är inte lätt att ta emot så många människor och ge dem uppdrag som är lämpliga för dem. När man till exempel har helikopter som söker med värmekamera vill man inte ha massor av människor i området och inte heller om man söker av med hund, säger han.

Utbildar inte frivilliga

Missing people för inget register över sina frivilliga då de dyker upp nya medlemmar varje gång och det gör det svårt för dem att utbilda sina sökare. Kangasniemi menar att de inte kan garantera att de drar till sig människor som kan bli våldsamma eller går till attack i hotfull situation.

– Missing people har inget ansvar för dem de skickar ut, men om jag som polischef skickar ut folk att leta skulle jag känna att jag har ett ansvar för att alla kommer hem igen, säger Erik Nord.

Men Jerzy Sarnecki står ändå fast vid hur viktigt frivilliga organisationers arbete är.

– Det är självklart att vissa risker tas men vinsterna av en sådan här organisation är så stora att vi får acceptera det. Jag är bara lycklig att en flicka kunde hittas levande som kanske riskerade sitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen flicka i Göteborg

Mer i ämnet