Stora skillnader i användning av timvikarier mellan kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Andelen timmar som utförs av timanställd personal inom den kommunala äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommuner. Det visar SVT Nyheters granskning.

–  Det tyder på att det går att lösa den här frågan om man vill, säger äldreforskaren Marta Szebehely .

Enligt forskare som SVT Nyheter varit i kontakt med utförs en alldeles för hög andel av arbetet inom äldreomsorgen av timanställda i många kommuner.

SVT Nyheters granskning visar att 23 av 50 kommuner hade en andel på över 20 procent i september i år.

Solna högst andel

Solna hade högst andel, där utfördes mer än var tredje timme av en timanställd, det vill säga över 30 procent.

– Jag är inte nöjd med att vi har en stor andel timanställda och vi jobbar med de här frågorna nu, säger Elisabet Sundelin, chef för Solnas omvårdnadsförvaltning. 

Samtidigt visar granskningen alltså på stora skillnader mellan kommunerna. 30 minuter kollektiv resväg bort från Solna ligger Nacka. Där var andelen timmar utförda av timanställda i september knappt 7 procent.

– Vår grundinställning är att vi behöver ha tillräckligt mycket ordinarie personal i våra verksamheter så vi kan täcka upp om frånvaro uppstår, säger Elias Roos, chef för kompetensförsörjning inom vård och omsorg, Nacka kommun. 

Lägre i Göteborg

Stora skillnader syns också mellan storstadskommunerna Stockholm och Göteborg, där Stockholm i september i år hade en andel på drygt 25 procent medan Göteborgs andel var drygt 10 procent.

Äldreomsorgsdirektör Babbs Edberg i Göteborg säger att det ligger ett långsiktigt arbete bakom där kommunen bland annat har heltid och längre vikariat som norm.

– Vi skulle gärna vilja komma ner lite till. Noll är orealistiskt, men ett snitt på sju procent är en bra nivå, säger hon.

Hög sjukfrånvaro

Flera kommuner med hög andel timmar av timanställda förklarar det med hög sjukfrånvaro och att många utbildar sig. Några säger att det beror på att en del av verksamheten ska övergå i privat regi, vilket har gjort att kommunen inte har velat fastanställa. 

Flera kommuner som låg högt i september i år har legat på en hög nivå timanställda även tidigare år, medan flera av kommunerna som hade en låg andel också haft det åren innan.

– Det tyder på att det går att lösa den här frågan om man vill, säger äldreforskaren Marta Szebehely.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.