Brand i Åbyverket i örebro Foto: John Hall

Storbrand i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Efter en explosion i en turbin rasade en svårsläckt brand i värmekraftverket i Örebro.

Uppemot 100.000 hushåll blev av med varmvattnet när fjärrvärmenätet slogs ut.

Vid 21-tiden var branden släckt, men räddningstjänsten kunde inte komma in i turbinhallen .

-I rummet där explosionen skedde har vi fortfarande vätgas kvar i en generator. Där törs vi inte göra några som helst släckåtgärder. Explosionsrisken kvarstår i den delen av byggnaden, sade insatschef Anna Henningsson till SVT.

Inledningsvis kunde räddningstänsten inte alls gå in i lokalerna på grund av värmen. Efter att sprinklersystemet aktiverats sändes rökdykare in för att kontrollera att inga personer fanns kvar i den brinnande byggnaden.

Personalen inräknad

Flera ambulanser skickades till platsen men enligt polisen finns inga uppgifter om skadade personer.

Rökutvecklingen var kraftig och kändes över stora delar av staden, uppgav polisen för SVT.

Släckningsarbetet försvårades av att oljor i byggnaderna påverkade brandens förlopp. Ett 20-tal brandmän fanns på plats från stationerna i Örebro och Kumla.

Åbyverket producerar både el och fjärrvärme. Enligt SOS Alarm ringde väldigt många fastighetsägare i Örebro om att varmvattnet saknades i fastigheterna.

Värmen åter under kvällen

Varmvattnet återvände i går kväll till uppemot 100 000 hushåll som drabbades av ett fem timmar långt avbrott sedan fjärrvärmenätet slagits ut efter branden i Åbyverket.

Eons regionschef Efwa Nilsson är lättad över att reservanläggningarna höll produktionen igång under natten utan problem.

-Vi har full leverans till våra kunder, säger hon.

Det var på söndagen fortfarande oklart vad som orsakade branden i värmekraftverkets turbin eller hur omfattande skadorna är.

-Vi har startat en utredning men vi har ännu inte full tillgång till kraftverket. Vi måste först värdera säkerhetsrisken, säger Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.