Storföretag ger miljarder till aktieägare – vill ändå ha statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Några av de största svenska börsbolagen delar ut miljarder till aktieägarna, samtidigt som de korttidspermitterar personal och räknar med bidrag från staten. Det visar SVT:s granskning.

– Det är väldigt positivt att regeringen gjort detta. Med all säkerhet hade vi behövt börja tänka på varsel annars, säger SKF:s vd Alrik Danielsson till SVT.

SKF har korttidspermitterat 1 650 personer i Göteborg och Katrineholm och räknar med 40 miljoner i statligt stöd för det. De har fått förhandsbesked på godkännande från Tillväxtverket.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Men när riksdagen klubbade mer pengar till krisstöd, skrev samtliga partier under på att företag inte samtidigt ska kunna ge aktieutdelning och få statligt stöd. Man sa att ”det inte anses försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar”

SVT:s kartläggning visar också att många av de största börsbolagen har dragit tillbaka vårens utdelningar tills vidare, inte minst de som permitterar, som H&M, Electrolux och SSAB.

”Tycker inte det är vidlyftigt”

Men SKF har delat ut 1,3 miljarder till aktieägarna i vår. Det är hälften av vad man ursprungligen tänkt.  Företaget hoppas kunna kalla till extrastämma i höst och dela ut resten då.

– Vi delar ut, men jag tycker inte det är vidlyftigt. Det visar att även aktieägarna tar sin del av ansvaret, säger SKF:s vd Alrik Danielsson.

Assa Abloy delade ut 2,2 miljarder till aktieägarna förra veckan. Även det hälften av vad man planerat. Samtidigt har bolaget permitterat 1 200 anställda och begär statligt stöd. 

Kan reglera stödet efteråt

Det är Tillväxtverket som beviljar permitteringsstöden. 

Den som söker stödet kan läsa på hemsidan att Tillväxtverket tycker ”det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete”, och att man har möjlighet att reglera stödet efteråt om bolaget  ”agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge”. Men lagen som Tillväxtverket följer säger inget om aktieutdelningar.

– Stödet ska gå till företag som hamnat i svårigheter på grund av coronakrisen. Riksdagen talade om aktieutdelningar, men det hamnade inte i lagen. Vi måste gå på lagen, säger avdelningschef Tim Brooks till SVT.

Han tycker frågan om aktieutdelningar är mer komplex:

– Det är svåra bedömningar, vi har inte tagit fram praxis än, säger han.

FAKTA: Aktieutdelningar och stöd

SKF gjorde 5,7 miljarder i vinst efter skatt 2019. Planerade utdelning på 2,7 miljarder, har på bolagsstämma i vår beslutat om utdelning av 1, 3 miljarder. Företaget har permitterat 1650 personer och hittills sökt stöd på 40 miljoner.

Assa Abloy gjorde en vinst på 9,9 miljarder 2019. Planerade utdelning på 4,3 miljarder, har på bolagsstämma beslutat om utdelning av 2,2 miljarder. Företaget har permitterat 1200 personer i Sverige och tänker söka statligt stöd för dessa.

Volvo gjorde en vinst på 36 miljarder 2019. Planerade utdelning på totalt 27 miljarder. Beslutade ställa in 16 miljarder, och sköt upp bolagsstämman. Hur det blir med resterande 11 miljarder blir klart inom kort.

Företaget har permitterat 20 000 anställda och sökt stöd för detta. Avtalet med facket löper till september. Om Volvo får permitteringsstöd under hela perioden blir det över en miljard från staten.

Företag som korttidspermitterar personal kan få stöd från Tillväxtverket.

De anställda kan gå ner i tid med 20, 40 eller 60 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden. Den anställde går ner i max 7,5 procent i lön. Från 1 Maj kan man permittera till 80 procent.

Tillväxtverket har hittills beviljat cirka 18 miljarder i stöd till 345 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet