Större chans för hbtq-flyktingar att återförenas

Publicerad

Regeringen vill öka möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar.

Det framgår av ett nytt förslag som nu går ut på remiss.

I det förslag på Sveriges framtida migrationspolitik som skickades ut redan tidigare i höstas är tillfälliga uppehållstillstånd huvudregel för dem som bedöms vara flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Rätten till anhöriginvandring för dem är begränsad till kärnfamiljen. Det innebär att ett par ska ha bott tillsammans i hemlandet.

Enligt det nya, kompletterande förslaget ska undantag för det kravet kunna göras i fall ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.

”Etablerat förhållande”

– Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Men man måste kunna visa att det varit ett etablerat förhållande redan i hemlandet.

Morgan Johansson nämner att även andra grupper skulle kunna omfattas, till exempel om ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av släktfejd.

Två andra kompletteringar som nu är klara har regeringen berättat om tidigare. Det ena handlar om att kvotflyktingar ska undantas från försörjningskrav för anhöriginvandring om de inom tre månader efter att ha anlänt till Sverige lämnar in en ansökan.

”Marginella effekter”

Den andra kompletteringen handlar dels om att barn utan asylskäl får beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande, dels om att en vuxen som vistats här med uppehållstillstånd och under den tiden fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas fortsatt uppehållstillstånd även om skyddsbehovet har upphört, till exempel för att det blivit fred i hemlandet.

Enligt Johansson blir effekten av kompletteringarna liten när det gäller antalet anhöriginvandrare.

– De har väldigt marginella effekter, säger han.

Regeringen vill ha in synpunkter på kompletteringarna från remissinstanserna senast den 10 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.