Personal från migrationsverket väntar in tåget från Malmö/Köpenhamn under hösten 2015. Foto: TT

Större majoritet vill ha färre asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

En ökande majoritet vill att Sverige ska ta emot färre asylsökande, medan en krympande minoritet vill att Sverige tar emot fler.

Det är resultatet av en opinionsmätning som Novus har gjort för SVT.

När det gäller frågan om ett volymmål, eller tak för antalet asylsökande, är osäkerheten stor bland väljarna.

Novus har frågat drygt tusen personer. Den största gruppen, 63 procent, svarar att de vill att Sverige tar emot färre asylsökande än 2019, då ungefär 22.000 sökte asyl. De som vill ha färre har ökat jämfört med förra gången frågan ställdes, 2018. Då var motsvarande andel 56 procent.  

På motsatta sidan, de som svarar att de vill ha fler, har andelen gått ned till 8 procent i år, jämfört med 12 procent för två år sedan. 

Foto: SVT Design

En knapp femtedel, 19 procent, svarar “lika många som idag”.  

– Det är signifikanta förändringar i opinionen, både ökningen för dem som vill ha färre och minskningen för dem som vill ha fler, säger Novus’ vd Torbjörn Sjöström. 

Volymmål

Den andra frågan i mätningen tar avstamp i de pågående politiska diskussionerna om huruvida Sverige ska införa ett volymmål eller riktmärke för asylmottagandet, och var en sådan gräns skulle ligga.

Foto: SVT Design

På kanterna finns 16 procent som tycker att det ska finnas en gräns och att den ska vara 0 asylsökande per år, respektive 11 procent som tycker att det inte ska vara någon gräns alls. 

En större grupp på 28 procent tycker att upp till 10 000 om året vore en bra gräns, och ytterligare 8 procent säger att 20.000 vore en bra gräns. Alla andra nivåer får mycket små andelar.

De flesta osäkra

Men den allra största enskilda gruppen, 29 procent, är de som svarar “vet ej”.  

– Det här reflekterar vårt politiska system med representativ demokrati. Det ska ses som ett tecken på att många tycker att det är politikens ansvar att lösa den frågan, säger Torbjörn Sjöström. 

Undersökningen genomfördes under perioden 26 juni – 1 juli i år i Novus Sverigepanel där 1039 intervjuer genomfördes på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.