Den 11 december 2010 sprängde självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sig själv i julhandeln i centrala Stockholm. Foto: TT

Större oro för attentat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att det ska inträffa terrordåd också i Sverige har ökat. Enligt en ny Sifo-mätning bedömer 6 av 10 att risken för terror är ganska eller mycket hög.

Samtidigt som många tror att det finns risk för terrordåd i Sverige är det färre som litar på att myndigheterna ska kunna förhindra ett attentat.

Många i Sverige förbereder sig nu på lite ledighet och att fira påsk och passerar Stockholms central. Efter dåden i Bryssel är det många som har tankarna på terrorn i Europa och vad som skulle kunna hända här.

Terrorn i Bryssel

– Man är rädd alltså. Jag tycker att det är fruktansvärt det som hänt, och man funderar på om man ska våga ge sig ut, säger Maj-Britt Johansson, som är på väg till Göteborg.

”Måste fortsätta leva sina liv”

Christian Murray stannar till för att köpa blommor. Men han är själv inte orolig.

– Jag tror att många känner som jag, att man måste fortsätta att leva sitt liv för annars låter man terroristerna vinna, säger han.

Andelen som är orolig för terrordåd har gått upp och ned i Sverige. Efter attackerna mot Charlie Hebdo i januari förra året var 36 procent mycket eller ganska oroliga efter attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Efter terrordåden i Köpenhamn någon månad senare hade siffran höjts till 58 procent för att i november ha sjunkit till 49 procent efter terrorattentaten i Paris.

Förtroendet för skyddet sjunker

Sifos opinionschef Toivo Sjörén pekar på flera faktorer som kan ha lett till den ökade oron.

–  Ju oftare det sker dåd i Europa desto mer oroad kan man bli i Sverige. Vi har ju också en debatt om återvändare från IS och att Sverige är ett land som har levererat många IS-krigare.

Mätningen visar också att förtroendet för att regeringen och myndigheterna ska kunna förhindra ett attentat har sjunkit. Nu har 36 procent ett ganska eller mycket högt förtroende. I januari för ett drygt år sedan, efter attacken mot Charlie Hebdo, hade 54 procent ett mycket eller ganska högt förtroende.

Efter dådet i Köpenhamn var förtroendet på samma nivå, medan det efter Paris låg på 41 procent. Över 1 300 personer tillfrågades av Sifo under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet