Stort ansvar läggs på patienten

Publicerad

Hon behandlas för både psoriasis och psoriasisartrit. Men Sara Enell har själv tvingats förmedla information mellan specialisterna som behandlar henne. Nu hoppas hon att den stora psoriasiskonferensen ska ändra på det.

Bara tio år gammal fick Sara Enell i Nyköping diagnosen psoriasis. Hon tvingades genomleva de känsliga tonåren med svåra utslag, klåda och sveda.

Psykiskt tufft
-Det var mest tufft psykiskt. Men jag tycker att jag blivit bra bemött. Jag har hela tiden varit väldigt öppen och berättat om min sjukdom.

Hudutslagen gör att Sara Enell inte går i kortärmat, kjol eller shorts.

Sedan fem år tillbaka behandlar Sara, som nu är 32, inte bara sin sjukdom med krämer och solning hos dermatologen. Hon går också till reumatologen som ger henne cellgifter mot inflammationen i lederna. Och hon är inte helt nöjd med hur det har fungerat.
-Det har inte känts som om det funnits något naturlig samarbete mellan dem.

Stort ansvar
Sara Enell tycker att detta lägger ett stort ansvar på patienten som själv måste förmedla information mellan specialisterna.

Med den internationella konferensen i veckan hoppas hon att det kan bli ändring på det.
-Jag hoppas att de kan förstå varandra mer, även om huden är en sak och lederna en annan.

Ökad kunskap
Hon hoppas också att konferensen ska bidra till en ökad kunskap om psoriasis ute i samhället.

-Det är ingen dödlig sjukdom, men den är kronisk och den är väldigt besvärlig. Det är viktigt att folk förstår att det inte bara är en hudåkomma, utan något mycket mer.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.