Martin Lazar, polisen, och Peter Svensson, Passus, om avhopparverksamheten i dag. Foto: SVT

Stort intresse för att lämna kriminella gäng – men pandemin försvårar avhoppen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att delta i Passus avhopparprogram för att lämna kriminella gäng har aldrig varit så stort som under januari i år. Men ökande arbetslöshet och uteblivna fritidsaktiviteter gör det svårare än vanligt att lämna den kriminella miljön.

Vanligtvis hör omkring 60 personer av sig till Passus varje år för att få hjälp att lämna ett kriminellt gäng, men hittills under 2021 har intresset för att delta i avhopparprogrammet varit ovanligt stort. Bara under januari har 23 gängkriminella från olika delar av landet hört av sig till Passus.

Samtidigt gör pandemin det svårare än vanligt att hjälpa de som vill lämna. Att deltagarna hittar nya intressen och ett lagligt sätt att försörja sig på är enligt Peter Svensson, verksamhetsansvarig på Passus, avgörande faktorer.

– Vi jobbar mycket med att hitta nån fritidssysselsättning där de får en ny tillhörighet och ett icke-kriminellt nätverk. Men det är jättesvårt nu under pandemin. Sen har vi också svårigheter att få ut dem i arbetslivet på grund av pandemin, säger han.

Risk att gängen växer

Inställda aktiviteter, distansundervisning och ökande arbetslöshet gör det inte bara svårare för de som vill lämna ett kriminellt gäng. Det riskerar också att underlätta rekryteringen av nya medlemmar till gängen, menar Martin Lazar som är kommunpolis i Botkyrka.

– Oftast pojkarna, men även tjejerna, står och överväger. Ska jag vara med eller ska jag inte vara med? Pandemin kan leda till att fler gör fel val. Och de här valen kan kosta väldigt mycket i framtiden, säger han.

Pengar är ofta en del av förklaringen till att ungdomar lockas in i kriminella gäng enligt Martin Lazar, och därför oroar han sig för de ungdomar vars föräldrar nu har blivit arbetslösa.

– Barnen ser den här situationen och vill hjälpa sina föräldrar. Då finns det risk att man ser den här snabba vägen till pengar som ett sätt att rädda familjen.

Svårt att slå fast varför fler vill hoppa av

Att det har skett en ökning av antalet personer som söker sig till Passus kan enligt Peter Svensson bero på flera olika saker. En förklaring tror han är att fler känner till programmet, i kombination med att polisen har fått bättre koll på gängen.

– Jag tror även pandemin kan ha påverkat på så sätt att då tänker man inte bara på sig själv, utan helt plötsligt är det anhöriga som kanske går bort, familjen blir drabbad på ett helt annat sätt, och man kanske öppnar upp ögonen för livsfrågorna som kommer med pandemin, säger han.

Detta är Passus

Passus är en del av organisationen Fryshuset och finns idag på sex orter i Sverige. Det är ett av få program som är särskilt utvecklade för att stötta avhoppare från kriminella grupperingar.

Deltagarna får genomgå ett 18 månader långt program som syftar till att hjälpa dem att bryta upp från sitt gamla liv och återanpassa sig till samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.