Stort sug efter utlandsresor i jul – det här ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Suget att resa utomlands är stort inför jul- och nyårshelgen. Enligt researrangörerna vill vi både betala mer och vara borta längre än vanligt.

Men samtidigt som klassiska destinationer återigen toppar listorna över de populäraste resmålen skenar smittspridningen i både Europa och övriga världen.

Det här ska du tänka på om du planerar att resa utomlands i vinter.

Efter en lång period med restriktioner är resesuget större än på länge inför den kommande storhelgen.

Resebolagen vittnar om ett hårt bokningstryck – och då främst till destinationer som Kanariöarna, Thailand, Kap Verde och Dubai.

– De trender vi ser är trygga resmål, sport på semestern och att man vill spendera en hel del nu när man har väntat ett tag. Man vill ha med sig padelspelet även på semestern, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Vings kommunikationschef Claes Pellvik konstaterar även han att aktiviteter som padel, vandring, yoga och cykling står högt i kurs.

Att Thailand har klättrat upp som storfavorit visar att det också finns ett sug efter exotiska resmål, enligt TUI:s kommunikationschef Adam Györki. Sedan karantänskraven slopades har antalet bokningar till landet femdubblats. Även reslängden är längre än vanligt.

– Thailand har ännu inte öppnat upp för turister från alla länder vilket gör att man kan passa på att uppleva känslan av ett lugnare och mer orört Thailand, säger han.

”Allvarlig situation”

Samtidigt ökar smittpspridningen av covid-19 i både Europa och övriga världen.

I måndags stängde Österrike ned. Och länder som Nederländerna, Belgien och Tyskland kan stå på tur att införa nya restriktioner. På fredagen larmades det även om en ny virusvariant i Sydafrika.

– Det är en allvarlig situation smittspridningsmässigt i många länder. Vi ser att många länder också i vår omedelbara närhet återinför bestämmelser och restriktioner som kan påverka en resenär på resmålet, säger Tobias Axerup, chef för UD:s krisberedskapsgrupp.

Han betonar vikten av att vara förberedd, informerad, försäkrad och att ett stort ansvar vilar på den enskilda resenären.

– Vi står inför en fjärde våg i Europa och andra delar av världen där smittspridningen på nytt tar fart. Detta kräver av resenärer att man förbereder sig på bästa möjliga sätt.

Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds Universitet, tror att smittspridningen i Europa kommer att öka fram till februari.

– På många ställen krävs vaccinpass för att kunna delta i nöjes- och kulturlivet. Sedan är det också bra att veta att vissa länder inte har långt till lockdown. Man ska definitivt vara vaccinerad om man funderar på att resa, säger han.

Så hur ska man tänka inför en eventuell vinterresa? Hör Tobias Axerup och Farshid Jalalvands tips i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.