Straff i Kortedalamålet upprör

Uppdaterad
Publicerad

Domen i det uppmärksammade Kortedalamålet har väckt en debatt om ungdomsstraff. Vissa tycker att straffen är för milda andra anser att ungdomstjänst och öppen ungdomsvård tillräckligt avskräckande.

Det var i mars som en 61-årig man blev brutalt misshandlad av ett gäng killar på Kortedala torg. Mannen fick svåra skador, låg nedsövd i flera veckor och förlorade synen på ena ögat.

Förövarna var så unga att fängelse inte kom ifråga. Och trots att hovrätten ansåg att misshandeln var mycket grov, så dömer man inte heller till sluten ungdomsvård. De två pojkarna, 15 och 16 år gamla när brottet begicks, döms istället till öppen ungdomsvård och ungdomstjänst. Att samtala om brottet och framtiden ingår i straffet ungdomstjänst.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperon Richard Jomshof som i kväll gästade Aktuellt tycker att straffet är alldeles för lågt.

– Vi måste våga ge kännbara straff. Det finns ingen annan väg ur detta än att ge dem sluten ungdomsvård.

Johan Linander (C) vice ordförande i justitieutskottet tycker att det skulle finnas något mellanting mellan sluten och öppen ungdomsvård. Han vill däremot inte se mer av sluten ungdomsvård.

– Utredningar visar att sluten ungdomsvård är en väg in i djupare kriminalitet.

Jomshof  tycker att ungdomar mellan 15 och 18 år ska kunna dömas som vuxna, men får mothugg av Linander.

–  Det skulle bryta mot FN-konventionen att göra så, säger Johan Linander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer