Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör straffrättsexperten Dennis Martinsson om domen mot 18-åringen i klippet. Foto: TT/SVT

Straffrättsexperten om domen: Finns politiska ambitioner om fler livstidsdomar

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige eleven som dödade två lärare på Malmö Latinskola i våras dömdes på torsdagen till livstids fängelse. Han blir därmed den första 18-åringen i Sverige att tilldelas straffet.

– Man har haft som politisk ambition från regeringen att fler morddömda ska dömas till livstid, säger straffrättsexperten Dennis Martinsson till SVT Nyheter.

Innan det genomfördes en rad straffskärpningar i Sverige låg ett livstidsstraff på mellan 23 och 25 år. Att politiker haft som mål att skärpa straffen syns nu i praktiken, menar Dennis Martinsson.

– Det har också skett i domstolen, fler döms till livstid, säger han.

Skoldådet i Malmö

Tidigare kunde inte personer under 20 år dömas till livstid, på grund av den så kallade ungdomsrabatten. Men efter en lagändring som genomfördes i januari i år kan nu även 18-åriga lagöverträdare dömas till lagens strängaste straff.

Hör mer från Dennis Martinsson om vad ett livstidsstraff innebär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet