När Ulf Kristersson (M) presenterade ”Tidöavtalet” förklarade han att det handlar om sju samarbetsprojekt. De två punkter som togs upp först var kriminalitet och migration och integration. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stramare politik möter hård kritik från asylexpert

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntas stramare regler för asylinvandring och den kommande regeringen vill utreda hur fler personer ska kunna utvisas från Sverige. Men förslagen möts av hård kritik. 

– De bygger på bristfälliga kunskaper om hur migrationsregler fungerar i praktiken och vad de får för konsekvenser, säger Anna Lundberg, professor i rättssociologi.

Sverigedemokraterna hamnar utanför regeringen men har fått igenom mycket sakpolitik. Nu väntar kraftigt skärpta migrationsregler och det ska utredas hur fler kan utvisas från Sverige. 

Anna Lundberg är professor vid Lunds och Linköpings universitet och expert på asylfrågor. Hon är också en av initiativtagarna till Asylkommissionen, som granskar förskjutningar på det asylrättsliga området.

Riskerar hamna i limbo

Hon kritiserar bland annat politikerna för att inte ha tillräcklig kunskap kring utvisningar. 

– Till exempel är det inte så att alla utvisningsbeslut kan fullföljas, även om individerna själva skulle vilja återvända till sitt tidigare hemland. 

I många fall vägrar hemlandet ta emot personen vilket innebär att människor hamnar i limbo när de varken kan återvända eller får stanna i Sverige och de utestängs samtidigt från alla välfärdsrättigheter, enligt Anna Lundberg.

Kritisk till ”vandel”-formulering

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I det så kallade “Tidöavtalet” som presenterades idag framgår också att de fyra partierna vill se en utredning med uppdrag att ytterligare skärpa regelverket kring utvisning på grund av brott och utvisning på grund av ”bristande vandel”. Enligt Tidöavtalet kan bristande vandel till exempel handla om missbruk, prostitution och association med kriminell organisation. 

– Hur ska man kunna bedöma det i en demokrati? Det låter som att det finns utrymme för mycket godtycke och jag tror att SD är medvetna om det. Det bygger på en bild om att människor på flykt inte sköter sig och det stämmer inte alls, säger Anna Lundberg. 

”Varför låsa in människor på flykt?”

Ytterligare en punkt som hon ifrågasätter är idén om att införa transitcenter där asylsökande ska befinna sig under asylprocessen. 

– Det är kanske genomförbart. Men många undrar varför man vill frihetsberöva människor på flykt? Det är inte brottslingar vi talar om, säger hon, och fortsätter:

– Sådana här center torde också vara mycket kostsamt för statskassan, det har blivit så i andra länder. Och det har visat sig ha mycket allvarliga konsekvenser för hälsan hos de som är placerade där. Det verkar handla om att signalera att asylsökande inte är att lita på och att man därför måste stänga in dem i något slags läger. 

Vad är ”bristande vandel”?

Den nya regeringen vill se en utredning med uppdrag att ytterligare skärpa regelverket kring utvisning på grund av brott och utvisning på grund av ”bristande vandel”.

Samarbetspartierna beskriver ordet ”vandel” såhär i det nya Tidö-avtalet:

”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska 38 organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

Den nya regeringen vill även kartlägga möjligheten att utvisa utlänningar på grund av bristande vandel i andra jämförbara länder och analysera de rättsliga möjligheterna att utvisa utlänningar på grund av bristande vandel utifrån svensk grundlag, EU-rätten, Europakonventionen, och andra folkrättsliga åtaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.