Foto: SVT

Strandhäll (S) vägrade debattera sjukpenningen med Sjöstedt (V)

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning och kritiken mot regeringens krav på Försäkringskassan växer.
När ämnet skulle debatteras stod Annika Strandhäll (S) och Jonas Sjöstedt (V) vid varsitt bord i Aktuellts studio – något som upprört flera tittare.

I tisdagens Aktuellt skulle Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt möta socialminister Annika Strandhäll (S) för att debattera faktumet att fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning. Men debatten fördes på två olika platser i Aktuellts studio.

 – Vi har bjudit in till debatt mellan dig Jonas Sjöstedt och Annika Standhäll, hon vill inte debattera det här med dig så därför intervjuar vi er var för sig, sade programledare Jon Nilsson innan han frågade ut Sjöstedt.

– Det här är en stor skandal, säger Jonas Sjöstedt.

Om du skulle ha debatterat det här med Annika Strandhäll vad skulle du ha sagt då?

– Då skulle jag ha sagt till henne att ta tillbaka pressen på försäkringskassan som gör att sjuka människor inte får sjukpenning, att man tar bort de konstlade tidsgränserna som alliansregeringen skapade och att man ser över hela systemet där försäkringsläkare som aldrig träffar den berörda personen kan underkänna sjukskrivningen.

”Viktigare att svara på oron”

Annika Strandhäll, socialminister, svarade från på kritiken från andra sidan studion. 

– För det första blir jag lika beklämd som Jonas Sjöstedt, jag tror att det är viktigare att svara på den oro som folk känner än att debattera.

– Vi har vidtagit åtgärder redan i år och jag kommer inom kort att lägga fram ytterligare åtgärder för att säkerställa att de individer som är i behov av stöd ska få det, säger hon.

”Debatt utan debatt”

På sociala medier visade tittare sitt missnöje med politikerns ovilja att mötas i en debatt.

”Men vad är det för trams? Inte vilja debattera med en politisk motståndare utan stå vid annat bord och båda utfrågas av varsin journalist?” skriver en användare på Twitter.

”TV-historia i Aktuellt. Debatt utan debatt fast ändå debatt. Sjöstedt och Strandhäll på var sin sida om det osynliga glaset. Politik har aldrig varit mer omständligt än så här.” skriver en annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer