Stress och sömnproblem bland unga ökar

Uppdaterad
Publicerad

Stress bland unga ökar i Sverige. Det visar Ungdomsstyrelsens senaste rapport där ungdomar svarat på frågor om attityder och värderingar.

Närmare 2700 unga svenskar mellan 16 och 29 år har svarat på enkätfrågorna. Så många som fyra av tio är stressade varje dag eller flera gånger i veckan, och två av tio har svårt att somna varje kväll eller flera gånger i veckan.

Förutom stress, var det också fler som uppgav i den nya enkätundersökningen att de hade sömnsvårigheter, fler hade huvudvärk och magont än när motsvarande undersökning gjordes 2007.

Mer än hälften trötta

De två vanligaste stressrelaterade besvären bland unga är trötthet och stress. 52 procent av de tillfrågade kände sig trötta under dagtid, 40 procent kände sig stressade. Undersökningen visade också att en stor del av oron berodde på den ekonomiska situationen.

Det fanns ett samband mellan psykisk ohälsa och ekonomi. Bland killar finns det starkaste sambandet mellan psykisk ohälsa och att oroa sig för den egna eller familjens ekonomi, och för tjejer är sambandet mellan psykisk ohälsa och svårigheter att klara de löpande utgifterna starkast.

Inga svar på varför

– Det krävs fler utredningar för att ta reda på varför stressen har ökat bland unga och inte minskat som vore betydligt bättre, säger Alice Bah Kuhnke, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

– Den här undersökningen ger inte svar på varför, bara att den har ökat. Då handlar det också om ökad oro för att bland annat bli arbetslös, men också för att man är för tjock, och för att individualiseringen lägger större ansvar på den egna individen, säger Alice Bah Kuhnke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.