Stress och utmattning när kvinnor tvingas ta ansvaret för sociala relationer

Publicerad

Många kvinnor upplever stress och press över att de behöver dra det tyngsta lasset vad gäller det känslomässiga arbetet i sociala relationer.
– Om vi kommer till en punkt där vi motverkar könsrollerna så att de inte är så rigida och fasta som de ändå är, då kan det känsslomässiga arbetet jämna ut sig, säger redaktören och författaren Agnes Ahlsén.

I en ny bok skriver redaktörerna och författarna Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten tillsammans med ett 50-tal andra om skillnaderna på kvinnor och mäns förmåga och oförmåga att vårda sociala relationer. Enligt Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten upplever kvinnor att de får ta ett mycket större ansvar när det kommer till det sociala arbetet. Något som i slutändan kan vara känslomässigt utmattande.

– Den röda tråden är att det är ett utmattande arbete. Det sociala arbetet är något som alla tycker är positivt i grunden. Men det är så tungt att vara den enda i relationen som tar ansvar för att föra relationen framåt eller se till att vardagen fungerar, säger Sara Hallonsten.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer