Fem ballongvidgningar, bröstsmärtor och en hjärtinfarkt talar sitt tydliga språk. Sjukdomen påverkade vardagen för Frank och livet med familjen. Foto: Karin Axelsdotter Arnmark

Stressen gav Frank en hjärtinfarkt – nu har han förändrat sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Det stressiga jobbet och långpendlingen blev till slut för mycket för Frank Anebrand. Efter fem ballongutvidgningar och en hjärtinfarkt ändrade han sitt liv och lever i dag mycket lugnare.

Personer som mår dåligt på jobbet på grund av stress, höga krav eller orättvisa löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, visar en ny rapport.

Frank Anebrand pendlade, trots problem med kärlkramp, i flera år mellan jobbet i Stockholm och bostaden i Norrköping. Dessutom hade han ett jobb där tempot var högt och det var också svårt att påverka arbetssituationen.

– Jag pendlade till och från mitt jobb 17 mil enkel resa varje dag i ganska många år, men de sista åren var det varje dag fram och tillbaka, säger Frank Anebrand och fortsätter:

– Och det är en stress som inte syns, men den är påtaglig. Jag hade dessutom ett stressigt jobb i en branch där det hände mycket och där det ska gå snabbt. Många på jobbet saker kunde jag heller inte påverka.

Fick en hjärtinfarkt

Kroppen tog stryk. I februari i år fick Frank en hjärtinfarkt och råddes av läkarna att leva ett lugnare liv.

– De sa att jag var en A-person. Jag gillar inte uttrycket, men det handlar alltså om en person som gillar att göra mycket och vara aktiv, säger Frank Anebrand och fortsätter:

– Och det var något jag skulle försöka ändra på. Det är ju inte lätt att ändra på sin personlighet, men det var viktigt att jag lugnade ner mig och inte stressade så mycket menade läkarna.

Har förändrat sitt liv

Fem ballongvidgningar, bröstsmärtor och en hjärtinfarkt talar sitt tydliga språk. Sjukdomen påverkade vardagen för Frank och livet med familjen.

Till slut lyssnade Frank Anebrand på kroppens signaler och i dag har han förändrat sitt liv. Och det gäller både jobbsituationen och privatlivet. I dag har han möjlighet att träna och vara mer med familjen.

– Dels har jag bytt jobb. Jag jobbar på hemmaplan i Norrköping och har fyra kilometer till jobbet i stället för 17 mil så det är ganska stor skillnad och det gör ju att stressen blir mindre också med familjen och med att hinna med det som man behöver göra privat också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer