Foto: TT/Hasse Holmberg

Stressforskarens råd: Kolla jobbmejlen och bli mer utvilad i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under semestern brukar vi få rådet att koppla av jobbet – och framför allt koppla ner e-posten.

Men det kan göra oss mer stressade, menar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt.

– För vissa individer kan det vara väldigt skönt att ha koll på vad som händer på jobbet.

Förr brukade midsommarafton betyda att vi var inne i autosvarens tid. Vem man än försökte nå per e-post fick man ett automatisk mail tillbaka som talade om att personen var på semester.

Men så är det inte längre. Ett mer gränslöst arbetsliv i kombination med smarta telefoner har ändrat våra vanor.

Varannan kollar e-posten

Flera undersökningar visar att många av oss läser vår mejlen även under semestern. Ett exempel är försäkrings- och finansbranschen.

I en undersökning utförd av deras fackförbund förra året svarade varannan anställd att de läser e-posten under semestern.

Kollar flera gånger om dagen

På en uteservering i Rålambshovsparken i Stockholm har Marion och Joel Grönberg just avslutat en lunch. Båda kollar inkorgen under semestern.

– Jag tittar morgon och kväll. Det är bara jag som kräver det av mig själv, jag känner att det behövs för att jag ska kunna göra ett bra jobb. säger Marion.

LÄS MER: Så varvar du ner inför semestern

Det håller hennes man Joel med om. Han kollar sin e-post flera gånger om dagen.

– Jag tycker nog att folk förväntar sig svar på mejl även under semestern, säger Joel.

En ventil

Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi och föreståndare för Stressforskningsinstitutet.

Han menar att det inte alls är nödvändigt att koppla bort e-posten under semestern. Tvärtom kan det vara bra att hålla koll på inkorgen, även under ledigheten.

– Människor är olika, men för vissa individer kan det vara skönt att ha koll på vad som händer på arbetsplatsen, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Det blir en slags ventil för att kommer man tillbaka sedan utan att veta vad som har hänt och man har en viktig funktion, då kan man drabbas av alla möjliga konstiga saker som man plötsligt måste börja stressa för.

Mer tydlighet

Men ledarskapsutvecklaren Erika Svensson på chefsorganisationen Ledarna håller inte med.

 Hon menar att flera av deras medlemmar talar för lite med sina anställda om hur mycket, och på vilket sätt, de ska vara tilllgängliga under sin ledighet.

Ofta kan det vara så att den anställde skapar förväntningar på sig själv, som arbetsgivaren egentligen inte ställer.

LÄS MER: Anställda som motionerar får extra semester

Och att kolla sin mejl när man är ledig kan göra att man inte får den återhämtning som man behöver, menar Erika Svensson.

– Jag tycker att man ska fråga sig själv om man verkligen behöver vara tillgänglig under semestern, och göra upp det här med sig själv innan man går på sin ledighet. Om man tänker till blir nog oftast svaret att man faktiskt inte behöver kolla e-posten under semestern.

Hur ska du göra själv?

– Sedan några år tillbaka kollar jag inte alls min e-post under semestern, säger Erika Svensson.

Kollar varannan dag

Men det gör Torbjörn Åkerstedt.

– Jag kollar e-posten under semestern, åtminstone varannan dag.

Torbjörn Åkerstedt beskriver hur arbetslivet förändrats sedan 90-talet. Många individer har fått mer makt på arbetsplatsen, men därmed också mer ansvar.

LÄS MER: Jag blev utbränd – låt mig vara ditt varnande exempel

Och då måste man kanske vara delvis tillgänglig, även under sin ledighet, menar Torbjörn Åkerstedt.

– Det gränslösa arbetslivet leder givetvis till mycket stress, och då måste man begränsa gränslösheten. Lite arbete är inget problem, men om det tar i anspråk större delen av den fritid man har förutom sömn och arbete, då kan det leda till utbrändhet.

Underlättar för kollegor

Marion Grönberg menar att hon känner sig ledig, även om hon kollar e-posten.

– Det ändrar ingenting. Och om jag snabbt kan svara en kollega som har en fråga så underlättar det för de som måste jobba på sommaren.

Erika Svenssons råd till den som vill koppla ner på semestern

  • Skriv ett automail om när du är tillbaka.
  • Ange vem man ska kontakta i stället för dig.
  • Ange också en akut kanal där man kan nå dig om det skulle vara nödvändigt, till exempel ”i nödfall skicka ett sms det här numret”.
  • Om du måste vara tillgänglig, gör upp med dig själv, och din chef, om när och hur. Till exempel att du kollar e-posten en gång i veckan, vid en bestämd tidpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.