Här står Moderaternas största rivaler – Löfven och Åkesson. Foto: TT

Strömmer: S och SD huvudmotståndare för M

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är Moderaternas huvudmotståndare i valet nästa år, enligt M:s nye partisekreterare Gunnar Strömmer. Det är därifrån röster som kan göra skillnad ska vinnas.

– Hur vi ska göra vår valrörelse, det ska vi återkomma till. Men det är ganska uppenbart att det är meningslöst för Moderaterna att försöka vinna väljare från andra borgerliga partier, säger Strömmer efter sitt tal på M-stämman i Örebro.

De väljare som M och Alliansen måste vinna finns hos SD och S. Och för S gäller det att vinna väljare från SD.

Strömmer anser inte att SD är det som S försöker hävda: ett högerparti.

SD-ledaren har flera gånger framställt det som att SD kan vara det ”sociala samvetet” i en borgerligt ledd regering.

– Var och en får bedöma trovärdigheten i den utsagan, säger Strömmer.

Slit väntar

I talet till ombuden sade han att det kommer att krävas en ”enorm arbetsinsats” fram till valet om Moderaterna inte ska sloka över resultatet.

– Om vi kan prestera det kan vi också förtjäna lite tur på slutet, säger Strömmer och anspelar på den gamle slalomhjälten Ingemar Stenmark och hans syn på att ju mer man tränar desto mer tur kan man räkna med.

Strömmer, som pausat arbetet som advokat för att göra ”samhällstjänst” i politiken säger att det för Moderaterna handlar om att stå upp för idéer som individuell frihet, personligt ansvar, marknadsekonomi och rättsstat. Partiet ska förverkliga just de reformer som Sverige behöver de kommande fem, tio och femton åren, enligt partisekreteraren.

Det behövs kamp mot kollektiva lösningar och grupptänkande, enligt Strömmer, som slår mot både identitetspolitik från vänster och en ”osund och ofta obehaglig nationalism” från SD-håll.

– Att visa på de lösningar som kan vända vanmakt till egenmakt, där ligger en av Moderaternas stora framtidsuppgifter, säger Strömmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer