Foto: TT

Studentbostadskrisen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen för landets studenter ser dystrare ut än någonsin.

I år kan bara en av fem studentstäder erbjuda en bostad under höstterminen, visar en rapport från SFS.

Och flera studentkårer vittnar om att läget för studenter som söker bostad i år har förvärrats sedan i fjol.

Under sommaren var det många som efter lång väntan kunde andas ut efter ett positivt antagningsbesked. Men för flera blivande studenter innebär det också början på ett nytt stressmoment – att hitta en bostad då stor bostadsbrist råder i flera delar av landet.

Bara på sex orter kan man som student vara säker på att få en bostad under höstterminen, visar en kartläggning från Sveriges förenade studentkårer. Elva studentstäder får ”rött ljus” i rapporten, det vill säga, där kan nya studenter inte räkna med att få en studentlägenhet under det första halvåret, däribland de största studentstäderna: Lund, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Umeå.

”Inte blivit bättre sedan förra året”

Bilden av ett stort tryck på bostäder inför terminstarten bekräftas även när SVT Nyheter gör en rundringning bland de traditionella lärosätena.

– Det vi ser är att situationen är ansträngd även i år och att det inte blivit bättre sedan förra året, säger Håkan Bernhardsson, ordförande för Göteborgs förenade studentkårer.

– Vi har haft folk som har hört av sig till oss som har fått en plats och som inte kan ta den för att de inte har någonstans att bo, fortsätter han.

Nya bostäder räcker inte

Umeå universitet har sedan flera år haft problem med att erbjuda bostäder till sina studenter, men då studieplatserna i år utökats och antalet nya bostäder som byggts inte räckt till, enligt studentkåren, har trycket ökat ytterligare.

– Det är jättemånga studenter som kommer till oss varje dag och vill ha hjälp med att hitta bostad. Det är bostadsbrist helt enkelt, säger Sandra Reinklou, ordförande på Umeå studentkår.

Att hänvisa till olika hemsidor som förmedlar bostäder, att vara aktiv i sociala medier och tipsa om vilka bostadsköer man bör ställa sig i, är den hjälp som studentkårerna oftast kan erbjuda. Vissa av dem bedriver någon form av förmedlingsverksamhet.

– Vi kan tyvärr inte hjälpa till så mycket mer än så. Vi önskar vi kunde göra mer än att hänvisa till privatannonser och liknande, säger Håkan Bernhardsson, vid Göteborgs förenade studentkårer.

Ökad byggtakt skulle vara en lösning

Enligt rapporten från Sveriges förenade studentkårer har flera studentbostadsprojekt dragit igång de senaste åren. Något positivt, enligt många studentkårer, även om resultatet inte kommer att märkas först ett par år framåt.

– Det har kommit igång, men det har inte gått så fort som vi skulle vilja. Det hade behövt hända mer på den punkten, säger Daniel Simmons, ordförande i Uppsala studentår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.