• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Scanpix

Trotsar strejken – hyr gratisbussar

Fria Moderata studentförbundet (FMS) ordnar i dag gratisbussar mellan två sjukhus i Stockholm med anledning av strejken i kollektivtrafiken i dag. Kommunal ser allvarligt på initivativet.

Studentförbundet har hyrt in två minibussar som i dag kommer att gå mellan Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Södersjukhuset i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver de att bussarna är som kompensation ”för Kommunals ansvarslösa kompromisslöshet”.

Hugo Selling, ordförande för Högerjuristerna, en av föreningarna som ingår i FMS, säger till TT att initiativet handlar om att sätta fokus på fackets ”särställning i avtalsrörelsen”.

– Vi kommer inte att kunna få den vård vi behöver för att sjuksköterskor och läkare inte kan komma till jobbet, säger Hugo Selling till TT.

Kommunal: Ungdomsförbundet vill kringgå en laglig strejk

Johan Ingelskog, förhandlingschef på Kommunal, ser allvarligt på studentförbundets initiativ.

– Vi tycker att det är skamligt och ett hån mot våra medlemmar i trafiken att ett politiskt ungdomsförbund på det här sättet vill kringgå en laglig strejk. De är välkomna att ta anställning vid ett bussbolag för att känna på de anställningskrav som våra anställda har, säger han till SVT Nyheter.

Han säger att det är anmärkningsvärt att ett ungdomsförbund bestämt sig för att bedriva svarttaxiverksamhet i Stockholm.

– Vi ställer oss frågande till hur moderaterna och deras ungdomsförbund på det här sättet ställer sig mot en laglig strejk och bestämt sig för att bedriva svarttaxiverksamhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet