Lånebenägenheten hos studenter som är utrikesfödda är 50,3 procent. Motsvarande siffra för inrikesfödda är 74,2 procent. Foto: TT

Studerande med utländsk bakgrund tar färre studielån

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader mellan olika gruppers benägenhet att ta studielån, visar en ny undersökning från CSN. Exempelvis tar studenter med svensk bakgrund studielån i högre utsträckning än studenter med utländsk bakgrund. Även föräldrars utbildnings- och inkomstnivå verkar ha en inverkan på låntagandet. 

Anledningarna till att ta ett lån under studietiden kan vara många. En ny undersökning från CSN, Centrala studiestödsnämnden, visar att det även finns stora skillnader på olika studerandegruppers benägenhet att ta lån. Lånebenägenheten hos studenter som är utrikesfödda är 50,3 procent. Motsvarande siffra för inrikesfödda studenter med båda föräldrar födda i Sverige är 74,2 procent.

Vågar inte ta lån

Carl-Johan Stolt, som är utredare på CSN, menar att orsaken kan vara att utrikesfödda oftare studerar på lägre nivåer. Personer i den här gruppen kan även känna sig osäkra över chanserna att få ett jobb, vilket kan vara en orsak till att de undviker att ta lån.  

– I Sverige finns också en lång tradition av att ta studielån, vilket saknas i många andra länder. Det kan troligen också förklara en del av skillnaden mellan grupperna, säger Carl-Johan Stolt.

Tog hjälp av SCB

I undersökningen har CSN tittat närmare på uppgifter från Statistiska centralbyrån över de drygt 500.000 studenter som sökte studiemedel (både bidrag och lån) under 2014. Det är första gången som CSN väljer att titta på data utanför de egna registren för att undersöka studenters bakgrund. 

Högutbildade föräldrar  

Studenters lånemönster kan även påverkas av föräldrars utbildnings- och inkomstnivå. 75 procent av de som har två högutbildade föräldrar tog lån, medan motsvarande siffra för de med föräldrar som bara har gymnasieutbildning var fem procentenheter lägre. Likaså är lånebenägenheten större hos de studenter som har föräldrar med högre inkomster, än hos de studenter med föräldrar som har lägre inkomster.  

Män lånar oftare än kvinnor 

Undersökningen visar även en viss skillnad mellan män och kvinnor. Bland de män som sökte studiemedel, var det 69,9 procent som även ville ta lån. Bland kvinnorna var den siffran 67,2 procent. Denna skillnad har sett likadan ut över tid. Även lånebenägenheten mellan olika åldersgrupper har varit oförändrad över tid. Studenter mellan 25 och 34 år är den grupp som oftast tar lån, medan de som är 35 år och äldre tar lån mest sällan.  

Läs hela rapporten på CSN:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.