Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer ta till oss informationen” se utbildningsminister Anna Ekström om brist på språkutbildning för de som flytt kriget i Ukraina. Foto: SVT

Larmet: Pengarna för svenskundervisning för ukrainska flyktingar är slut

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Ukraina har enligt EU:s massflyktsdirektiv inte rätt till SFI utan kan i stället gå språkkurser via studieförbund och folkhögskolor. Men enligt branschorganisationen Studieförbunden är årets pengar redan slut.

Det finns 90 miljoner avsatt i statsbidrag i år för kursverksamheten och regeringen har gett Folkbildningsrådet i uppdrag att fördela pengarna.

Men eftersom deltagarna blivit många fler på grund av kriget i Ukraina flaggade Folkbildningsrådet redan för flera veckor sedan om att det inte kommer räcka.

– Vi har efterfrågat 60 miljoner men vi framhåller också att det är väldigt osäkert eftersom hela situationen är så osäker, säger Maria Graner, Folkbildningsrådets generalsekreterare.

Branschorganisationen: Det är bråttom

Enligt Studieförbunden är det bråttom. Flera studieförbund har nämligen redan nu slut på årets pengar. Därför blev regeringens vårändringsbudget, som presenterades tidigare i veckan, en besvikelse eftersom den inte innehöll något tillskott, trots Folkbildningsrådets ansökan.

– Kommer det inte mer resurser finns en allvarlig risk att man måste bromsa eller stoppa verksamheten. Men vi vill ju göra det här och kan göra mycket mer om vi får medel, säger David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden.

Han är kritisk mot att regeringen och menar att politikerna inte lyssnat på signalerna om att det behövs mer pengar.

– Det blir dubbla budskap när regeringen säger att studieförbunden är så viktiga men vi kan ju inte bedriva verksamheten utan pengar, säger David Samuelsson.

”Följer situationen”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kan idag inte ge några besked kring om det blir ett tillskott eller inte, men svarar på kritiken från Studieförbunden.

– I och med att vi har försäkrat oss om att det fanns 90 miljoner avsatta redan i mars och ändrade i förordningen så att de från Ukraina får svenskaundervisning från dag ett, så tycker jag att vi klart och tydligt visar hur viktig vi tycker att den här verksamheten är.

– Vi kommer såklart att följa den här situationen nu och med att vi har fått det här nya beskedet om att några studieförbund redan har intecknat alla pengar, säger Anna Ekström.

Totalt finns 90 miiljoner avsatt till språkkurser hos folkbildningen i år, varav 30 miljoner är kvarvarande från förra året.

Det ger 370 000 timmar hos studieförbund och 16 929 deltagarveckor hos folkhögskolor.

Folkbildningsrådet har efterfrågat ytterligare 60 miljoner från Regeringen men än finns inget beslut.

Källa: Folkbildningsrådet

  • Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.
  • Aktiverades för första gången 4 mars 2022.
  • Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.
  • Ger tillfälligt uppehållstillstånd i max tre år.
  • Vuxna har rätt arbeta och barn har rätt att gå i skola.
  • Barn får full sjukvård, vuxna får sjukvård som inte kan vänta.
  • LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.