”I fall man anstränger sig, i fall man fullföljer sina studier – då ska man också bli belönad för det”, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Foto: TT

Studiestartstöd på 9.000 kronor ska locka till studier

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår ett tredubblat studiebidrag till långtidsarbetslösa med låg utbildning – för att locka dem till skolbänken. 15.000 arbetslösa om året väntas hoppa på erbjudandet till en kostnad av 1.1 miljarder. SVT Nyheter har tagit del av förslaget.

Regeringen kallar det nya bidraget för ett ”studiestartstöd” – och det handlar om ett nästan tredubblat studiebidrag – men det är begränsat till det första året av studier.

”Vi vill skapa en morot”

Tanken är att locka in arbetslösa med låg utbildningsnivå som inte annars tänkt börja en utbildning. Med ”studiestartstödet” slipper de ta studielån.

– Det handlar om att många av de människor som är korttidsutbildade är fattiga människor som inte vågar ta steget in i utbildning och då vill vi skapa en morot för dem att börja plugga. I fall man anstränger sig, i fall man fullföljer sina studier – då ska man också bli belönad för det, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Skickats ut på remiss

Det vanliga studiemedlet ligger på knappt 11.000 kronor i månaden och kan sökas av  studenter som är över 20 år. Det utgörs till största delen av ett studielån – bidragsdelen är betydligt lägre och ligger endast på 3.050 kronor i månaden.

Förslaget om det nya ”studiestartstödet” har tagits fram på utbildningsdepartementet och har nu skickats ut på remiss till kommuner, myndigheter, organisationer och andra berörda.

Långtidsarbetslösa, bland dem många utrikes födda, som varit arbetslösa mer än sex månader och som är mellan 25 och 56 år kan söka bidraget om de inte har grundskole- eller gymnasieutbildning.

”Kostar mer att ha dem i bidragssystemen”

Gymnasieministern hoppas nu att 15.000 långtidsarbetslösa varje år ska sätta sig i skolbänken – och det till en kostnad av 1.1 miljard om året. 

– Det kostar mer att ha de här personerna i bidragssystemen där de inte arbetar, där de inte har kvalifikationer – det är den stora kostnaden för Sverige, säger Aida Hadzialic.

Och vad händer om man inte sköter sig, om man bara plockar ut stödet men inte går i skolan?

– Om man inte anstränger sig och om man inte gör rätt för sig – då blir det inga pengar, konstaterar gymnasie- och kunskapslyftsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.