”Stureplansprofilerna” fälldes

Publicerad

Svea hovrätt ändrade i dag tingsrättens friande dom och dömde de sk Stureplansprofilerna till vardera fyra års fängelse för grov våldtäkt.

Målets kärnfråga har varit om de båda männen, 21 och 25 år, insåg att den 19-åriga kvinnan de hade sex med inte ville fortsätta. De tre hade ti- digare haft våldsamt sex tillsammans.

Tingsrätten friade männen och motive- rade sin dom med att de inte uppfattat kvinnans nej. Hovrätten anser det uteslutet att männen inte insett att samlaget var ofrivilligt från kvinnans sida.

Hovrätten finner att männen haft upp- såt till gärningarna. De sms männen skickat till varandra efter händelsen talar också för att de varit medvetna om att de utsatt kvinnan för något otillbörligt, anser rätten.

Våldtäkten bedöms som grov framför allt på grund av den mycket utsatta situation som kvinnan befunnit sig i, och att gärningsmännen var två.

Hon tilldöms ett skadestånd på 150.000 kronor och får också ersättning för sveda och värk samt förlorad inkomst.

Intresset för våldtäktsmålet är mycket stort. Tingsrättens frikännande ledde till stora demonstrationer. De både männen har också utsatts för hot.

Tilltro till kvinnan
Skillnaden mellan tingrättens dom och hovrättens är att hovrätten trott på kvinnan fullt ut. Det sade hovrättslagman Göran Ewerlöf vid den presskonferens som hölls när domen släpptes.

På frågan om hur vanligt det är att ett offer först säger ja och sedan nej svarar Ewerlöf att ”ett nej är ett nej när det än kommer”.

Göran Ewerlöf tror inte att målet tas upp i Högsta domstolen eftersom det handlar om rena bevisfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer