Sufplattor ersätter skolböcker i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Sollentuna kommun utanför Stockholm kommer att införa surfplattor istället för vanliga läromedel som penna och papper fram till årskurs två.

-Skolan ligger så långt efter resten av verkligheten och den måste hänga med. Trots att datorn är så utbredd idag har bara varannan lärare i Sverige en dator idag, säger skolpolitikern Maria Stockhaus (M) till Rapport.

Skolböckerna försvinner

År 2013 ska alla elever i Sollentuna ha surfplattor och datorer istället för läromedel och samtliga lärare ska ha datorer. Och inom två år ska alla elever från förskoleklass till nian ha fasats in i den digitaliserade skolan.

Föräldrar skeptiska

Föräldrarna var till en början skeptiska till det hela när de fick reda på att eleverna skulle lära sig skriva för hand först i tvåan.

-Den här metoden heter Skriva sig till läsning, och kommer från en norsk forskare. Han menar att barn saknar finmotorik och har svårt att skriva snyggt med penna, säger Maria Stockhaus. Bland annat använder sig Sandviken av den här metoden.

Tre skolor, Helenelundsskolan, Sofielundsskolan och Runbacka, har nyligen fått sina hjälpmedel. Tegelhagens skola var tidigt ute, där har eleverna haft egen dator i tre år och förskoleklasserna har just fått Ipad-surfplattor.

Satsningen fullbordat 2013

Satsningen kostar 16,5 miljoner kronor när man börjar och tre miljoner fram till 2013. Man räknar med att spara på kostnader genom att avskaffa skolböcker och traditionella läromedel och övergår till det digitala.

Ingen forskning om kunskapsnivå

Sollentunas vision är att ha Sveriges bästa skola och att även gymnasieelever ska ha en egen dator. Men hur den digitala skolan påverkar elevernas kunskapsnivå finns det ännu lite forskning kring.

– Tegelhagsskolan presterar bra på nationella prov och har varit digitaliserad i tre år, säger Maria Stockhaus. Vi ser det som att vi förbereder eleverna inför arbetslivet och framtiden, säger hon.

Regina Svedberg Ågren

regina.svedberg.agren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.