”Sugardejting” ny trend som ökar

Uppdaterad
Publicerad

Äldre män som betalar för ”sällskap” av unga tjejer och killar, så kallad ”sugardejting”, har hamnat i fokus. Ofta är det barn under 18 år som blir utsatta.

– Börjar man skrapa på ytan ser man att det är förtäckt prostitution. Man vill locka med ett liv i lyx och glamour, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen, i SVT:s Morgonstudion.

Efter att Expressen avslöjade hur en chef på SVT uppges ha försökt köpa sex av vad han trodde var en 15-årig flicka, samtidigt som Chalmersstudenter anmäler en reklamkampanj som ska få äldre män att sponsra unga studenter har dejtingsajter som marknadsför sig som ”sugardejtingsajter” debatterats.

I SVT:s Morgonstudion pratade Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen hos polisen och Jonas Söderlund, kurator på Bris, om fenomenet.

Från vänster: Pelle Nilsson och Carolina Neurath, programledare, Jonas Söderlund, Bris, Simon Häggström, kriminalinspektör. Foto: SVT

– Det är hemsidor där man skaffar en profil och det marknadsförs som att äldre män ska kunna betala för sällskap med yngre tjejer eller killar, så kallade ”sugarbabes” eller ”boytoys”. Men börjar man skrapa på ytan ser vi att det här inte är något annat än förtäckt prostitution. Man vill locka med ett liv i lyx och glamour och undvika ord som ”prostitution” och använder begrepp som får det att låta lyxigare, säger Simon Häggström.

Varför släcker ni inte bara ner de här sidorna?

– Hade vi kunnat det hade vi givetvis gjort det, men det finns flera hinder i vägen. De här sidorna ligger oftast på servrar i andra länder där man har helt annan lagstiftning och en annan syn på de här frågorna. Vi kan inte ens släcka ner de etablerade prostitutionssidorna. Så vi har väldigt svårt att komma åt dem.

LÄS MER: Chalmers studentkår polisanmäler ”sexistisk” dejtingsajt

De barn som man kunnat hitta på dejtingsajterna har varit så unga som 13 år. Och det är två mönster som är återkommande, berättar Jonas Söderlund på Bris.

– De här barnen har en historik av sexuella övergrepp eller psykisk ohälsa och mår väldigt dåligt. Barn hamnar inte på vissa sajter bara sådär. Det är barn som är ensamma, utsatta och där vuxenvärlden har misslyckats med att fånga upp dem. Då dyker en sådan här man upp och lyckas sätta klorna i dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.