Superblodmåne lyste över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen är fenomenet tillbaka. Under de tidiga morgontimmarna inträffar en så kallad supermåne och total månförmörkelse på samma gång. Nästa chans att se det i Sverige är först om tio år.

Hela månshowen började vid 03.30 på måndagsmorgonen. Större delen av landet har klart väder och goda chanser att se hur månen, som upplevs extra stor eftersom den befinner sig närmst jorden i sin bana, förmörkas och färgas röd.

Bor du i Skåne, Västra Götaland och Värmland är risken dock stor att upplevelsen skyms av dimma och moln under morgonen.

Två fenomen att uppmärksamma

Det är framför allt vid två tillfällen man bör passa på att gå ut och spana, enligt Robert Cumming, redaktör på tidskriften Populär Astronomi. Det första är när jorden står precis mellan solen och månen. Maximal effekt beräknas inträffa klockan 06.12.

– Det finns en halvtimme i mitten då månen är som allra mest förmörkad och röd, det är den delen som är mest spektakulär, säger Robert Cumming. 

Nästa spännande tillfälle inträffar från klockan 06.45. 

– Det är då månens ena kant blir upplyst av solen och glider ur jordens skugga. Man kommer att se hur solljuset snabbt breder ut sig från månens vänsterkant.

Färgas röd av atmosfären

Sverige hade en blodmåne senast i somras, men denna gång kommer månen alltså att upplevas en aning större på himlen. Nästa chans att se samma typ av månförmörkelse är först på nyårsafton 2028. 

En av de saker som Robert Cumming är nyfiken på är hur pass röd månen kommer att bli den här gången. Färgen uppstår när rött och orange ljus med långa våglängder passerar genom jordens atmosfär och intensiteten kan variera. 

– I somras var den definitivt inte blodaktig, utan mer som en apelsin, eller en ros.

Myter om månförmörkelse

Robert Cumming använder själv den populära termen “blodmåne” ibland men vill poängtera att det inte är någon vetenskaplig term. Namnet har sitt ursprung i domedagsprofetior som funnits i tusentals år och som nu fått nytt liv på nätet. 

– Människan har en lång historia av att vara skraj när solen och månen förmörkas. Men de här fenomenen är endast roliga ur vetenskaplig och estetisk synpunkt. Njut av dem, de kan inte påverka dig, säger han. 

Är du ute först efter klockan åtta på måndag har du missat det mest spännande. Men du kan fortfarande få en skymt av månen om du har fri västlig sikt mot horisonten. Då kommer du att kunna konstatera att det som borde vara en fullmåne ser ut som en halvmåne – bara lite konstig i formen.

Månen över Vendelsömalm i Haninge Foto: Johan Nyström
Månen på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Maja
Den här månen fångades med kameran på kvällen i Curaçao i Karibien Foto: Jan Pieter van Eerde
Månen bakom ett träd på Berghem i Umeå. Foto: Klara Henricsson
Den här bilden är tagen i Luleå vid 06.10 på morgonen. Foto: Håkan Berglund
Den här två tog jag i morse på Ekerö utanför Stockholm. Foto: Staffan von Zeipel
Superblodmånen över Mörsil i Jämtland Foto: Martin Ljunggren
Den här bilden är tagen i Sandviken. Foto: Ella Larsson
Superblodmånen vid Akropolis i Aten förra året. Under måndagsmorgonen är fenomenet tillbaka och kan ses i nästan hela Sverige. Foto: Petros Giannakouris
Sverige hade en blodmåne senast i somras, men denna gång kommer månen alltså att upplevas en aning större på himlen. Foto: Johan Nilsson / TT
Den här bilden är tagen på Södermanlm i Stockholm. Foto: Klas Reimers
Superblodmånen i Östersund. Foto: Göte Högbom
Blodfullmånen i Härnösand klockan 06:12 Foto: Birgitta Nordell Alvåg
Den här bilden är tagen kl 06:15 i Sävast i Boden. Foto: Mats E Olausson
Den här bilden är tagen i Bromma i Stockholm. Foto: Raitis Freimanis

Hållpunkter månförmörkelse 21 januari

Kl 03.30 – Vi har en fullmåne på himlen som befinner sig närmast jorden i sin bana, en så kallad supermåne

Kl 03.35 Jorden börjar skugga månen

Kl 05.41-06.45- Månen är som mest förmörkad. Maximal effekt kl 06.12

Från kl 06.45 Månen börjar röra sig ut ur jordens skugga. 

Kl 08.20 Månen börjar gå ned i södra Sverige

Kl 08.50 Månen kommer ur jordens skugga

Källa: Populär astronomi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.