Kokain smugglas ofta in i Europa. Bilden från ett tillslag i Italien tidigare i år. Foto: Guardia di Finanza/AP/TT

”Superkartell” för droger sprängd – 49 gripna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i flera länder har slagit till mot flera drogcentrum runt om i Europa och i Dubai. Flera har gripits och totalt 30 ton narkotika har beslagtagits.

Totalt har 49 personer gripits i Spanien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Dubai.

Enligt Europol handlar det om en ”superkartell” som kontrollerar en tredjedel av Europas kokainhandel.

Över 30 ton narkotika har beslagtagits

Tillslagen har skett vid vid olika tidpunkter under första halvan av november av de olika ländernas polismyndigheter, med stöd av Interpol.

”Smugglingen av kokain in i Europa som de gripna misstänks ligga bakom är omfattande, och över 30 ton narkotika har beslagtagits under utredningens gång”, skriver Europol.

Enligt Interpol bedömer man sex av de gripna som ”särskilt högt prioriterade”. De greps samtliga i Dubai. Flest misstänkta, 14 personer, greps i Nederländerna. I Spanien greps 13 personer, i Belgien tio och i Frankrike sex.

”Allvarliga kriminella handlingar”

Två av de gripna i Dubai hade koppling till Nederländerna och kommer att begäras utlämnade, uppger de nederländska åklagarna.

”Det här handlar om allvarliga kriminella handlingar kopplade till den internationella droghandeln, främst från Sydamerika via hamnarna i Rotterdam och Antwerpen”, skriver åklagaren i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.