Höga temperaturer väntas i stora delar av Sverige under veckan. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT, Johan Nilsson/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Högsommarvärmen tar över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen knackar på dörren. Under veckan väntas termometern visa temperaturer över 25 grader på många platser i hela landet, enligt prognoserna.
– Det kan bli tropiska nätter både i norr och i söder, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Sommarsverige ser ut att visa sig från sin bästa sida under veckan, åtminstone om man föredrar sol och värme. Det är både ett högtryckssommarväder över Finland och varm luft från Spanien som kommer att göra att temperaturerna stiger i Sverige under veckan, förklarar SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Svaga vindar

SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Veckan inleds med regnskurar på flera platser i landet. Delar av Norrland kan få regn under måndagskvällen, och under natten till tisdag kan det komma regn i Götaland och Svealand. Från och med onsdag ser det ut som att den spanska hettan kommer att etablera sig i södra Sverige.

– Svaga vindar och stillastående luft ger utrymme för höga temperaturer. Det kommer att vara 25, kanske uppemot 30 grader som mest under onsdagen, och lite lägre i fjälltrakterna så klart, säger Mikael Sjöstrand.

Över 30 grader

Under torsdagen breder värmen ut sig ännu mer över landet och på fredag stiger den ytterligare.

– Det skulle kunna bli upp till 32 grader lokalt på någon plats i och med att vi har högtryck som täcker både norra och södra Sverige, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand berättar att väderläget kan bli likt det som var i juni, då högtrycken etablerar sig under en längre period, vilket ökar chanserna för riktigt höga temperaturer. Därför ser det ut att bli tropiska nätter, då temperaturen hålls över 20 grader i både södra och norra Sverige.

– Det är vanligast längs med kusterna men kan även uppstå i närheten av sjöar, säger han.

SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand säger att varm luft från Spanien, den spanska plymen, nu letar sig in över Skandinavien. Det kommer ge temperaturer över 30 grader i Sverige under veckan. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Ökad algblomning

Värmen ser ut att hålla sig kvar åtminstone till slutet av veckan och kanske inpå början av nästa vecka, enligt Mikael Sjöstrand. Men det är svårt att säga exakt hur länge den stannar.

Han varnar för att risken för skogsbränder ökar och säger även att algblomningen påverkas av värmen.

– Det kommer nog att bli än värre. Svaga vindar och mycket sol kan nog göra det lite mer besvärligt, säger Mikael Sjöstrand.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Värmen i södra Europa sprider sig upp över Skandinavien under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer