Så här såg det ut vid Borasjön i Laxå kommun på lördagen. Foto: Jan Eklind

Supertorr oktober – så här långt

Uppdaterad
Publicerad

Höst i Sverige brukar vara regn, rusk och allmänt elände. Fast i år har i alla fall regnet hållit sig undan under oktober månad. Men snart kommer regnet.

Hittills har oktober varit mycket torrare än normalt. Orsaken till hösttorkan är ett envist högtryck som legat över landet i oktober.

Statistiken över den samlade nederbörden mellan den 1 och 16 oktober i år visar att det har regnat ovanligt lite. I stora delar av Götaland och Svealand har det bara kommit mellan 0 och 5 procent av den nederbörd som är normalt för perioden.

– Det är ovanligt. På hösten brukar det dra in lågtryck, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Egentligen är det bara de västra fjällen som haft en normal nederbörd under måndagen.

Snö i norr

Det högtryck som ligger över Sverige har gjort att lågtrycken lyst med sin frånvaro.

Trots högtrycket har det varit kallare än normalt på många platser eftersom högtrycket inneburit  klara och kalla nätter.

Men allting har ett slut och det torra vädret är inget undantag.

– Ett lågtryck med regn och snö är att vänta framåt onsdag eller torsdag. Det kan också bli blåsigt, säger Åsa Rasmussen.

Snöfall är att vänta i västra delarna av norrland. I övriga Sverige kommer nederbörden som regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.