Markus Robèrt och Johan Ekstedt blev de första att någonsin vindsurfa mellan Sverige och kontinenten. Foto: Annika Robért

Surfade mellan Skanör och Rügen

Uppdaterad
Publicerad

Femtio sjömil på vindsurfingbräda. Det fixade Markus Robèrt och Johan Ekstedt i helgen när de vindsurfade från Skanör till den tyska ön Rügen.

Fyra timmar och 25 minuter tog seglatsen, som nästan gick i färjetempo.

-De första 30 sjömilen hade vi en marschfart på cirka 20 knop, säger Johan Ekstedt till TT.

Sträckan mäter nio landmil. Den längsta sträckan de surfat tidigare var mellan Västervik och Visby, 7,5 landmil. Helgens tripp är därför rekord i långdistansvindsurfing, åtminstone i Sverige. Om det är världsrekord är oklart.

Surfarna hade en följebåt med sig, men klarade sig utan att använda den.

-Man måste ha en följebåt, med tanke på all sjötrafik med stora fartyg i området och allt annat som kan hända, säger Johan Ekstedt.

Bra förhållanden

Ska man vindsurfa långa sträckor gäller det att invänta de rätta vindarna. I söndags var vinden rätt och de gav sig av klockan fem på morgonen. Sträckan innebär stor fysisk påfrestning.

-Jag var nästan medvetslös av trötthet när vi kom fram, säger Markus Robèrt till Aftonbladet. De sista tio sjömilen fick vi kämpa hårt eftersom vinden avtog rejält.

Nästa långsurfing blir förmodligen i Medelhavet.

-Följebåten vi hade ska ner dit för ett arbete. Kanske vi också tar oss dit, säger Johan Ekstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer