”Man kan välja att blunda eller öppna en laglig väg”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt företag hjälper svenskar att få kontakt med surrogatmödrar utomlands för nästan en miljon kronor. Det är en följd av att processen inte är möjlig att genomföra i Sverige, menar Sofia Fölster (M), men åsikterna i frågan går isär bland riksdagspartierna – och även inom Alliansen.

Surrogatmödraskap är inte möjligt att genomföra i Sverige, men för första gången etablerar sig nu ett företag med syfte att hjälpa svenskar få kontakt med möjliga surrogatmödrar utomlands – priset är uppemot en miljon kronor.

Den nya tjänsten är en inte helt oväntad konsekvens av att surrogatmödraskap fortfarande inte är möjligt att genomföra i Sverige, säger Sofia Fölster, riksdagsledamot för Moderaterna till SVT.

– Ett av skälen till att ett sånt företag kan existera är att det inte finns en annan laglig icke-kommersiell väg. De här paren skulle kunna vända sig till en syster eller en närstående som ofta vittnar om att man gärna skulle ställa upp för att hjälpa en närstående.

”Ett väldigt svårt område”

Riksdagspartierna är långtifrån överens i frågan. Stora skillnader finns även inom blocken. I Alliansen är Kristdemokraterna de hårdaste kritikerna av surrogatmödraskap som metod för att bilda familj, just för att kvinnor riskerar att få en fråga som KD menar att man inte kan säga nej till.

– Det här är ett väldigt svårt område och framförallt finns det en väldigt stor oro för att kvinnors kroppar exploateras, säger Emma Henriksson (KD).

Men enligt Sofia Fölster blundar lagstiftningen för hur verkligheten ser ut, vilket inte hjälper någon.

– Det är ungefär 50 barn per år som tillkommer med hjälp av surrogatmödraskap. Det kan man tycka vad man vill om, men så ser verkligheten ut. Man kan välja att blunda för det eller öppna för en laglig väg där vi kan säkerställa att det blir en rättssäker process och att alla parter vet vad de ger sig in på. Det tror jag görs bäst i Sverige, säger hon.

”Dålig syn på kvinnor”

Det nystartade företaget tar hjälp av kvinnor från bland annat Ukraina där surrogatmammor inte har rätt att ångra sig, vilket Emma Henriksson ser som ytterligare ett problem med surrogatmödraskap, men den typen av komplikationer förekommer väldigt sällan, säger Sofia Fölster.

– Många surrogatmammor vittnar om vilken gåva det är att hjälpa ett ofrivilligt barnlöst par att bilda familj. Jag vänder mig mot att alla surrogatmammor per automatik är en handelsvara. Tvärtom är det en rätt dålig syn på kvinnor att säga att de inte är kapabla att ta beslut om sina egna kroppar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer