Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna. Foto: TT

Svag krona ger dyrare livsmedel i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna.

Med en rejält försvagad kronkurs gentemot euron går svensk industri, vars största handelspartner är Tyskland, på högvarv. På motsatt sätt ökar kostnaderna för att importera varor och tjänster från eurozonen, vilket i sin tur leder till dyrare shopping för svenska konsumenter.

Under de två första månaderna 2018 steg priserna på livsmedel i den svenska dagligvaruhandeln med 2,2 procent, jämfört med samma period för ett år sedan. Inom eurozonen gick priserna för samma varukategori endast upp med 1,1 procent.

Särskilt frukt blir dyrare

– Den svagare kronan verkar leda till högre priser för livsmedel i Sverige jämfört med prisutvecklingen för länderna inom eurozonen. Deras valuta harmoniserar handeln, säger Andreas Svensson, detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

Han pekar specifikt på frukt som sett en kraftigare inflation i Sverige än för länderna inom eurozonen.

– Valutakursen är alltid en viktig faktor för priset när det kommer till varor som omsätts snabbt och behöver importeras mer av, säger han.

Smör och olja driver upp priserna

De produkter som har drivit upp livsmedelspriserna i Sverige mest under januari och februari är smör och olja, vilka har blivit över 19 procent dyrare sedan årsskiftet. Klart högre än nere på kontinenten.

– Prisutvecklingen för oljor och fetter har varit extremt mycket högre i Sverige än för eurozonen. Kronkursen är en av förklaringarna till det, säger Andreas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.