• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT

Svagt stöd för tiggeriförbud bland landets S-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Att förbjuda tiggeri får tummen ner av Socialdemokratiska kommunpoltiker. Nära 80 procent av de som svarat på SVT:s enkät tycker att det är ett dåligt förslag. – Det dummaste jag hört någon gång, säger Hans Jildesten (S) från Storfors.

I mitten av augusti öppnade civilminister Ardalan Shekarabi (S) för att utreda ett tiggeriförbud. Han hänvisade till att många kommunpolitiker har lyft tiggeriet som ett problem, och att de åtgärder som finns i dag inte räcker.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) höll med och sa till Dagens Industri att ett tiggeriförbud ”absolut bör övervägas”.

Dåligt förslag

Men att förbjuda tiggeri är inget för de socialdemokratiska kommunpolitikerna visar SVT:s enkät. 79 procent av de som svarat tycker det är ett dåligt förslag, bara 11 procent skulle välkomna en sådan lagstiftning.

– Att förbjuda tiggeri är det dummaste jag har hört någon gång. Du kan aldrig förbjuda det, det man måste göra är att se till att komma åt problemet så att man inte behöver ut och tigga, säger Hans Jildesten (S), kommunalråd i värmländska Storfors.

Lars Sternkvist (S), kommunalråd i Norrköping, håller med:

– I ett anständigt samhälle så ska vi ha en fungerande välfärd, men hur bra den än är så kan vi ibland hamna i situationer där vi behöver be andra om hjälp och till och med tigga om hjälp. Att förbjuda det känns för mig främmande, säger han.

Efterlyser större lösning

Enligt Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, skulle ett förbud kunna vara en del av en större lösning. Men att kriminalisera tiggeri är fel.

– Jag tycker i grunden att det aldrig kan bli kriminellt att be om pengar eller att ge någon pengar. Det kan aldrig vara kriminellt att frivilligt genomföra en transaktion mellan två parter. Men det är inte heller ok att barn tvingas in i fattigdom för att de inte har möjlighet att gå i skola utan sitter och tigger i stället , säger han och fortsätter:

– För att bryta fattigdomen kan vi till exempel ordna arbetsplatsutbildningar till föräldrarna och lösningar med skola för barnen, det kan kombineras med att man inte får tigga.

Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm skulle välkomna ett tiggeriförbud.

– Vi ska inte ha människor som sitter och tigger på gatorna i Sverige, säger han.

Så gjordes undersökningen

  • SVT Nyheter har skickat en enkät till socialdemokratiska kommunalråd, oppositionsråd eller motsvarande i landets 290 kommuner.
  • Svarsperioden var 30 augusti till 16 september 2016. 145 av de socialdemokratiska kommunpolitikerna har svarat, vilket innebär en svarsfrekvens på 50 procent.
  • Efter flera påminnelser per mejl kontaktades alla per telefon. 30 personer har uttryckligen sagt att de inte vill svara på SVT Nyheters frågor, vilket motsvarar 10 procent av de tillfrågade.
  • Många har sagt att man väljer att inte svara på enkäter av princip. 115 personer, 40 procent av de tillfrågade, har inte svarat alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.