Foto: TT

Svante Weyler om antisemitismen under Malmödemonstration: ”Jag blev inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är alldeles uppenbart att många svenska judar känner obehag eller drar sig för att öppet visa sin judiska identitet”. Det säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) med anledning av den demonstration i Malmö där antisemitiska slagord ropades.

”Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna”.

Det var en av de ramsor som skanderades under en demonstration i Malmö i går och som anordnats som ett svar på att den amerikanske presidenten Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Antisemitismen i Malmö har det rapporterats om många gånger och det senaste exemplet på grovt judehat kom under en demonstration på fredagen.

– Jag blev inte förvånad, det här har förekommit tidigare. Men jag blev bedrövad, säger Svante Weyler till SVT Nyheter.

”Kritik mot Israel ofta kritik mot alla judar”

Svante Weyler menar att det är svårt att på avstånd avgöra om de som ropade slagorden faktiskt vill attackera svenska judar eller om syftet var att föra vidare en sorts allmän antisemitisk paroll.

– Men det kan man inte utesluta. I stora delar av världen är kritik mot Israel också kritik mot alla judar. Antisemitismen behöver inte ha ett dugg med Israel att göra.

Han säger också att det är svårt att överblicka exakt hur utbredd antisemitismen är i Sverige i dag, men att situationen helt klart är allvarlig.

– Det är också alldeles uppenbart att många svenska judar i dag känner obehag eller svårigheter att visa sig som judar och det räcker egentligen för mig. Det är också ett faktum att alla judiska inrättningar i Sverige måste skyddas av vakter.

”Politikerna tar antisemitismen på allvar”

Svante Weyler ser ändå att Malmös politiska ledning, till skillnad från tidigare, tar frågan om antisemitism på allvar.

Det nuvarande kommunalrådet i Malmö, Andreas Schönström (S), har också tydligt markerat efter fredagens demonstration.

– De som inte kan ställa upp på Malmös värderingar för allas lika värde kan fara och flyga. Vi har inte utrymme för dem.

Under lördagen upprättade också Malmöpolisen en anmälan om hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen.

Och just lagen om hets mot folkgrupp bör enligt Svante Weyler prövas oftare.  

– Jag tänker till exempel på den öppet nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen som marscherar med fanor, sköldar och uniformer. Här skulle jag gärna se en juridisk prövning för att aktualisera praxisen för hets mot folkgrupp.

I den här artikeln citeras ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar avstånd från uttalandet. Vi väljer att publicera det för att det är journalistiskt relevant med exakt återgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.