Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl / TT

Svantesson: ”Anmärkningsvärt” att regeringen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är kritiska till regeringens beslut att lägga fram en extra vårändringsbudget. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) säger att det är ”anmärkningsvärt” att den så tydligt säger nej till oppositionens budgetförslag.

– Det jag tycker är anmärkningsvärt i dag är att regeringen så tydligt säger nej till våra förslag som vi ska rösta om, om mer pengar till alla pensionärer, säger hon.

– Men också mer pengar till polisen i år för att lösa passkaoset, och mer pengar till försvaret så att man kan börja bygga upp en styrka för att bättre försvara Sverige. Dessutom säger man nej till miljard för att Ukraina ska kunna köpa vapen. Det är anmärkningsvärt, fortsätter hon.

Under en presskonferens på onsdagen lyfte hon fram den sakpolitik som oppositionens budget innebär: mer pengar till polisen, försvaret och Ukraina samt en skattesänkning för Sveriges alla pensionärer.

– Det är det som står på spel, det är det som sakfrågorna handlar om, säger hon.

L: Häpnadsväckande

Även Liberalernas Mats Persson (L) är förvånad över regeringens besked att återkomma med en justerad vårändringsbudget.

– Regeringen och Socialdemokraterna säger i dag nej till mer pengar till polisen, till försvaret och till Ukraina och dessutom nej till att alla Sveriges pensionärer ska få mer pengar. Det är ett häpnadsväckande besked, säger Mats Persson (L).

Kristdemokraterna vill även de ge ekonomiskt stöd till polisen och försvarsmakten samt ytterligare stöd till Ukraina. Jakob Forssmed (KD) tycker att det är bra att budgetdebatten till stor del handlat om pensionerna, men tycker att det finns fler områden som borde ha diskuterats.

– Det borde vara en debatt om långtidsarbetslösheten. Det borde vara en debatt om hur företagare ska kunna leva och verka ute i landet. En debatt om vad regeringen borde ha gjort för att stoppa gängskjutningarna, säger Forssmed.

”Pensionsgruppen är död”

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt säger att ”oaktat utfallet i eftermiddagens votering kring budgetbetänkandet så är den så kallade pensionsgruppen död”. Han är kritisk mot att en högre pensionsålder ska gälla för alla, som han menar att både S och M står bakom. Sjöstedt förespråkar att en större del av pensionsavgifterna går in i premiepensionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.