Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) möttes i söndagens Agenda. Foto: SVT

Andersson (S) och Svantesson (M) i debatt om välfärd och skatter

Uppdaterad
Publicerad

Trots högkonjunktur och starka statsfinanser visar prognoser på stora underskott i många kommuners ekonomi de kommande åren.

Under söndagskvällen möttes finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en debatt om välfärden och skatterna i Sverige.

Andersson och Svantesson var båda överens om att det i grunden är positivt att vi lever allt längre och föder fler barn, men oroas över de ekonomiska underskott som det ökade välfärdsbehovet befaras innebära, i synnerhet i små kommuner.

– Små kommuner får slita för att få det att gå ihop. Det är oroande, för just nu har vi en högkonjunktur som kommer vända, och det kommer drabba mindre kommuner, säger Elisabeth Svantesson.

Svantesson menar att det viktigaste är att stärka arbetslinjen och genomföra strukturella reformer innan konjunkturen vänder.

”Slösat bort högkonjunkturen”

– Fler nyanlända måste komma i jobb och lära sig svenska. Det kommer innebära kostnader ni inte verkar vilja se. Kommunerna behöver fler arbetade timmar. Om fler jobbar när konjunkturen vänder finns det resurser – problemet är att regeringen och finansministern har slösat bort denna högkonjunktur genom att föra en expansiv finans- och penningpolitik, och genom att inte spara tillräckligt med pengar.

– Du lämnade efter dig 50 miljarder i underskott, nu har vi 60 miljarder i överskott – det beror inte bara på konjunkturen. Självklart ska fler människor komma i jobb, men du föreslår skattesänkningar för sådana som oss, säger Magdalena Andersson.

– Det är konstigt att en socialdemokrat inte kan erkänna att exempelvis jobbskatteavdraget lett till jobb – det säger alla forskare. Trots att du höjt skatterna har problemen ökat, säger Svantesson.

”Skattesänkningar hjälper inte små kommuner”

Magdalena Andersson menar att regeringen skött finanserna ansvarsfullt under den gångna mandatperioden.

– Vi har varit sparsamma och sett till att ha ordning och reda i statsfinanserna för att klara nästa lågkonjunktur. Vi har gjort bestående satsningar, såsom på polisen och sjukvården. Efter åtta år med Alliansen såg vi att arbetslösheten stigit, men nu är fler människor i arbete. Att sänka skatten minskar skatteintäkterna – det hjälper inte små kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.