Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson på besök i Kina november 1996. Här skålar han med premiärminister Li Peng. Foto: TT

Svår balansgång att kritisera Kina

Uppdaterad
Publicerad

När statsminister Göran Persson för snart 20 år sedan besökte Kina och pratade om betydelsen av ”politisk stabilitet” blev reaktionerna skarpa. Det är en svår balansgång för politiker att hålla sig väl med Kina och samtidigt framföra kritik mot bristen på mänskliga rättigheter.

Under besöket i Kina 1996 gjorde Göran Persson (S) det nu välkända uttalandet:

– För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet.

Agenda

Kritiken på hemmaplan kom direkt:

Gudrun Schyman (V): ”Han talar om en politisk diktatur som någonting positivt.”

Maria Leissner (FP): ”Det är fullständigt skandalöst!”

Gunnar Hökmark (M): ”En omdömeslöshet som jag tror aldrig någon svensk politisk företrädare har gjort sig skyldig till utomlands.”

En delikat konstform

Att inte stöta sig med ett allt mäktigare Kina och samtidigt markera mot bristen på mänskliga rättigheter har blivit en delikat konstform för många politiker.

– Jag tror att det är ett väldigt strikt diktatur- eller demokratikrav. Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel, hur definierar vi Kina som land? sade Annie Lööf, ledare för Centerpartiet, 2012.

I Norge fick man känna av konsekvenserna av en hög moralisk svansföring, när Nobelkommitten 2010 gav Fredspriset till den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo. Frostig diplomati och frysta handelsförbindelser blev resultatet.

Även Frankrike fick se affärer frysa inne efter att president Sarkozy haft ett möte med Dalai Lama 2008.

När Dalai Lama besökte Norge förra året ville regeringen inte träffa honom. Det hade redan kostat tillräckligt att vara ovän med Kina.

– Som situationen är nu måste Norges förhållande till Kina normaliseras. Därför har vi valt att inte träffa Dalai lama just nu, sade Erna Solberg (H), Norges statsminister.

Agenda söndag 29 mars 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet