på E4:an norr oom Timrå står trafiken stilla. Foto: Axel Ellung SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SMHI varnar – flera decimeter snö väntas

Uppdaterad
Publicerad

Det ymniga snöfallet ställer till problem i trafiken. SMHI har även i dag en klass 1-varning utfärdad för Norrlandskusten, upp till Västerbottens kust, där snöandet fortsätter.

Norr om Sundsvall stängdes E4:an av sedan långtradare kört fast i snön. Trafiken leds om på alternativa vägar. På eftermiddagen var köerna timslånga och trafikpolisen förbjöd lastbilar att försöka ta sig upp för Torsbodabacken. Lastbilarna tvingades stanna på en speciellt anordnad parkeringsplats strax söder om Eon Arena i Timrå.

Svårt få undan snön

Polisen och Trafikverket varnar för trafikproblem på flera håll i landet. Trafikpolisen i Gävleborg och Dalarna uppmanar folk att stanna hemma och inte ge sig ut i trafiken på grund av väglaget. Snöröjarna har problem att hinna med att ta bort all snö på vägarna i länet.

Längs Norrlandskusten, i Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland kan tågen bli försenade på grund av snöfallet.

Närmare en meter nysnö

Norrhälsinge räddningstjänst mätte 70 cm snö i Hudiksvall på lördagsmorgonen och på eftermiddagen hade det kommit ytterligare en decimeter.

-Det är minst 80 cm snö som kommit sammanlagt under natten och dagen, säger Niklas Bruhn, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Även Hassela har fått 80 cm snö sedan snöovädret började. Under dagen kommer snöfallet även sprida sig in över Dalarna, Jämtland och Härjedalen.

I Skaraborgsområdet, där det kommit tre decimeter snö det senaste dygnet, har det häftiga snöfallet gjort att extrahjälp har kallats in för att ploga alla vägar, meddelar Trafikverket. Men ändå är det problem att hinna hålla vägarna rena från snö. För närvarande är endast de stora vägarna farbara, enligt verket.

Klockan 07 på lördagsmorgonen sattes ett nytt köldrekord för säsongen. I Vittangi mellan Kiruna och Gällivare noterades då -33,5 grader.

Många trafikolyckor

Under fredagen var det också många trafikolyckor. I Stockholm inträffade mellan 40 och 50 trafikolyckor.

– Det är ungefär dubbelt så mycket som vi brukar ha, sade Sven-Erik Olsson, på polisens länskommunikationscentral i Stockholm, till TT.

Även i övriga Mellansverige och längs med Norrlandskusten rapporterades mängder av olyckor. Snörök och halka ställde till stora problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer